Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Články

Ilustrační obrázek

Na Šumavě sníh, na Ještědu blesky

Dnes přes naše území přecházela studená fronta, po které k nám začal proudit chladnější vzduch. Odpoledne se pak v Čechách tvořily i přeháňky, které přinesly na Šumavu sněžení a na Liberecko bouřku. Několik blesků zasáhlo především Ještěd.

Ilustrační obrázek

Říjen byl v Česku teplotně nadprůměrný

Letošní říjen do Česka přinesl teplotně velmi rozmanité počasí. Zatímco úvod měsíce byl teplotně podprůměrný (dokonce nejchladnější od roku 1994), jeho druhá polovina byla naopak teplotně výrazně nadprůměrná (nejteplejší od roku 1989).

Ilustrační obrázek

Malorku zasáhly silné bouřky

Studená fronta, která včera přešla přes naše území, přinesla změnu počasí i na samotný jih Evropy. Ve Středozemním moři se při jejím přechodu tvořily silné bouřky, které postihly Baleárské ostrovy.

Ilustrační obrázek

Severozápadní Evropu ochromila vichřice

Hluboká tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Christian, zasáhla dnes severozápad Evropy. V současné době se nachází východně od Britských ostrovů v Severním moři. Vítr ráno v nárazech na pobřeží dosahoval rychlostí přes 100 km/h.

Ilustrační obrázek

Antarktida hlásí rekordní zalednění

Vědci zjistili, že navzdory globálnímu oteplování v posledních letech rostla mořská ledová pokrývka na Antarktidě. Dokonce se jedná o takovou plochu, že za dobu měření minulý rok vytvořila rekordní maximum v její velikosti.

Ilustrační obrázek

V Ropici na Frýdecko-Místecku bylo téměř 25 °C

Dnes k nám pokračoval příliv teplého vzduchu. V Čechách bylo ovšem většinou hodně oblačnosti, a tak teploty nepřekonávaly rekordy tak často jako včera. Odlišná situace panovala v Moravskoslezském kraji.

Ilustrační obrázek

Teploty přes 20 °C překonaly rekordy

Dnešní den do Česka přinesl rekordně teplé počasí. Zatímco ráno byly na mnohých místech mlhy, během dopoledne se rychle rozpouštěly a převládlo slunečné počasí. Nízká oblačnost se udržela jen na některých místech Moravy.

Ilustrační obrázek

Víkend bude teplý, beze srážek se však neobejde

Z víkendových dnů se více vydaří sobota, kdy se očekávají i rekordně vysoké teploty. Při slunečném počasí teploty překročí 20 °C. V neděli již musíme počítat s prvními srážkami. Přicházející změna počasí bude spojena s hlubokou tlakovou níží nad Britskými ostrovy.

Ilustrační obrázek

Tajfuny a zhodnocení sezony roku 2013

Sezona tajfunů, jak se označují vyvinuté tropické cyklony v západní části Tichého oceánu, ještě pravděpodobně nekončí, ale můžeme se ohlédnout již teď za těmito bezesporu fascinujícími úkazy.

Ilustrační obrázek

Evropa hlásí rekordní teploty a tornáda

Vysoké teploty na severu Francie dnes večer ukončila studená fronta a s ní spojené bouřky. Silnější bouřky se ovšem ve Francii vyskytly v neděli, při nichž se na úplném severu Francie vytvořilo nejméně 5 tornád.