Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

Šumava se pyšní podzimními barvami

Šumava se dnes probudila do mrazivého rána. Údolí se raději přikryla chuchvalci mlhy a traviny pokrylo jíní. Meteorologická stanice ČHMÚ Perla hlásila ráno -8,6 °C. Modrá obloha a barevné listí vykouzlily na šumavských plání jedinečnou atmosféru.

Ilustrační obrázek

O víkendu k nám začne proudit teplý vzduch

O víkendu začne počasí u nás ovlivňovat oblast vyššího tlaku vzduchu, díky které k nám bude proudit teplý vzduch. Příliv teplého vzduchu bude v sobotu znatelný především v hladině 850 hPa, kde se oproti pátku oteplí až o 10 °C (z 1 °C na 11 °C).

Ilustrační obrázek

Tajfun Wipha se žene na Japonsko

Předpokládá se, že během zítřejšího dne by měl tajfun slábnout a klesat by mělo i jeho ohodnocení na škále síly tajfunů. Měnit se bude také směr jeho pohybu a to až na SSV.

Ilustrační obrázek

Výrazné rozdíly v počasí

Poslední dny do Česka přinesly velké rozdíly počasí v jednotlivých oblastech. V pátek se na severovýchodě Moravy a ve Slezsku teploty dostaly nad 20 °C a na mnohých místech bylo nejtepleji od 10. září.

Ilustrační obrázek

Tropická bouře Phailin ohrožuje Indii

Jedna z nejsilnějších tropických bouří v Bengálském zálivu za poslední roky se v současné době nachází nedaleko pobřeží východní Indie. Tropická cyklóna se zformovala 4. října v Thajském zálivu.

Ilustrační obrázek

Jih Německa hlásí zimu, sněžilo i v Mnichově

Vydatné sněžení v noci na dnešek překvapilo jižní části Německa. V Horním Bavorsku napadl v polohách od 600 m první letošní sníh nezvykle brzy. Sněhové vločky ráno padaly dokonce i v Mnichově.

Ilustrační obrázek

Za tropy na jih Španělska

Zatímco na našem území se v historii poslední tropická teplota (30,3 °C) vyskytla 4.10.1929 v Českých Budějovicích, na jihu Evropy jsou ještě v říjnu tropické teploty poměrně časté. V těchto dnech bychom je našli na samotném jihu Španělska.

Ilustrační obrázek

Části Turecka i USA už zasypal sníh

Chladné počasí v posledních dnech nepanuje jen v Česku. Překvapivě brzké sněhové pokrývky se dnes dočkalo Turecko. Na chvíli musel být kvůli sněhu přerušen i provoz na dálnici mezi Ankarou a Istanbulem. Sněžení zasáhlo severní polovinu Turecka.

Ilustrační obrázek

Nový týden začne slunečným a teplým počasím

Zatímco dnes k nám proudí teplý vzduch jen ve vyšších vrstvách atmosféry (v 1000 m na horách, zejména na Šumavě, je nejtepleji), v příštím týdnu se teplý vzduch vrátí i do nížin. V pondělí bude většinou polojasno až oblačno s teplotami kolem 15 °C.

Ilustrační obrázek

Další mrazivé ráno

Dnešní ráno bylo ještě o něco mrazivější než v předchozích dnech. Tepleji bylo jen na Šumavě, kde včera na stanici ČHMÚ Kvilda - Perla (Jezerní slať) teplota klesla až na -11,7 °C. Dnes zde zesílil vítr a chladný vzduch z mrazových kotlin rozfoukal.