Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Články

Ilustrační obrázek

Nejsilnější vítr od Kyrilla hlásí Ústí nad Labem

V Česku dnes pokračuje velmi větrné počasí. V noci byly nejsilnější nárazy naměřeny na hřebenech Krušných hor. Stanice Fichtelberg hlásila nárazy větru o síle 144 km/h. Na hřebenech hor není ovšem takovýto vítr nezvyklým jevem.

Ilustrační obrázek

Tlaková níže Xaver sužuje sever Evropy

Hluboká tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Xaver, zasáhla v noci na dnešek jako první Skotsko. Na tamních horách byly naměřeny nárazy větru přes 200 km/h.

Ilustrační obrázek

ČHMÚ varuje před silným větrem

Zítra večer začne počasí nad naším územím ovlivňovat hluboká tlaková níže. S ní související okluzní fronta přejde přes naše území od severozápadu v noci ze čtvrtka na pátek a za ní k nám pronikne studený vzduch arktického původu.

Ilustrační obrázek

Německo čeká orkán, vichr zasáhne i Česko

Komplikace v počasí přinese až hluboká tlaková níže, která se přežene přes Severní a Baltské moře ve čtvrtek a v pátek. Podle numerických modelů by v pátek ráno mohl tlak ve středu níže dosáhnout 955 hPa.

Ilustrační obrázek

Začala meteorologická zima

Prvním prosincovým dnem v Česku začala meteorologická (klimatologická) zima. Na příchod astronomické zimy si ještě budeme muset počkat do 21. prosinec, kdy nastane zimní slunovrat. Lidi ovšem většinou zajímá příchod zimy s ohledem na počasí.

Ilustrační obrázek

Návrat k průměrným teplotám po mrazech

Včera jsme na našem území zaznamenali nejchladnější ráno po několika měsících (od března). Nejchladněji bylo na západě a severu Čech, kde teploty klesaly hluboko pod bod mrazu. Nejnižší minimální teplota byla naměřena stanici ČHMÚ Jelení v Karlovarském kraji

Ilustrační obrázek

Lysou horu zasypal sníh, hlásí 35 cm

Nejvydatnější sněžení v uplynulých hodinách zasáhlo Beskydy. Na vrcholu Lysé hory včera ráno leželo kolem 14 cm sněhu, dnes již 35 cm sněhu. V současné době je zde stále zataženo a mlhavo se sněžením a teplotami jen kolem -7 °C.

Ilustrační obrázek

Hory čeká nástup sněhové pokrývky

Dnes zůstávají naše hory většinou bez sněhu, ale situace se rychle změní. Zítra přes naše území přejde studená fronta, po které k nám pronikne původem arktický vzduch. Sněhové vločky se v příštím týdnu vyskytnou i v nejnižších polohách.

Ilustrační obrázek

Pronikne k nám vzduch z polárních oblastí

Do Česka se již naplno chystá příchod zimního počasí. V posledních dnech teploty odpovídají většinou dlouhodobým průměrům, ale již příští týden se situace změní a teploty výrazněji poklesnou.

Ilustrační obrázek

Bouře na Sardinii si vyžádaly nejméně 14 obětí

V západním Středomoří se v posledních dnech vytvořila hluboká tlaková níže, která včera přinesla prudké bouřky na Sardinii, Korsiku a postupně i do Itálie. Nejsilnější bouřky se vyskytly včera během dne na Sardinii.