Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Články

Ilustrační obrázek

Sněhobílá zima na Šumavu zapomněla

V tomto týdnu si Šumava užívá jarních teplot. Vůbec nejtepleji zde bylo včera, kdy na stanici ČHMÚ na Churáňově teplota vystoupila až na 13,3 °C. Šumava ale překvapovala i velkými teplotními rozdíly.

Ilustrační obrázek

Vichřice v Evropě aneb Vánoce při svíčkách?

Příští týden bude hlavně v západní Evropě velmi větrný. V pondělí na Britských ostrovech dosáhne v nárazech rychlosti 80 km/h, v úterý již přesáhne 100 km/h a rozšíří se i do Francie, zemí Beneluxu a některých částí Německa.

Ilustrační obrázek

Frýdlantský výběžek hlásí neobvyklé počasí

Dnes k nám vrcholí příliv teplého vzduchu ve vyšších hladinách atmosféry. V hladině 850 hPa (cca 1500 m nad zemí) se teploty šplhají až k 11 °C. Ojediněle se tento teplý vzduch dostává i do nižších poloh a při sestupu se ještě více otepluje.

Ilustrační obrázek

Na jihu Čech se teploty šplhají téměř na 14 °C

Nejtepleji bylo ve Frýdlantském výběžku, ve Středočeském a Jihočeském kraji, kde teploty přesáhly i 10 °C. V Byňově na jihu Čech na stanici ČHMÚ teplota vystoupila až na 13,7. Český Krumlov a České Budějovice hlásí 12 °C.

Ilustrační obrázek

Statistická pravděpodobnost bílých Vánoc

Pravděpodobnost, že bude sněhobílý Štědrý den v nižších polohách, je nízká. V Praze činí jen 30%, a pokud se zde sněhová pokrývka vyskytne, je vysoká v průměru 4 cm. Samotná pravděpodobnost, že v Praze na Štědrý den bude přímo sněžit, činí pouhých 12 %.

Ilustrační obrázek

Jeruzalém zasypal sníh, sněžilo i v Káhiře

Zatímco v Evropě panuje nadprůměrně teplé počasí, zima naplno udeřila na Blízkém východě, sněžilo dokonce i na severu Afriky v Káhiře. Přívaly sněhu a silné mrazy v posledních dnech postihly Izrael, Jordánsko a Sýrii.

Ilustrační obrázek

Nízká oblačnost přikryla Česko

Pokud vyhlédneme z okna ať už v nižších polohách nebo na horách, musí být skoro každému jasné, že se jedná o typický příklad inverzního počasí. V horských oblastech je téměř bez výjimek jasno, s výbornými dohlednostmi.

Ilustrační obrázek

Teploty se v Čechách šplhají až na 10 °C

Počasí nad naším územím dnes začíná ovlivňovat rozsáhlá tlaková výše se středem nad Karpaty. Díky ní k nám proudí teplý vzduch z jižních částí Evropy, přechodně chladnější vzduch se svým okrajem dostal jen na severovýchod našeho území.

Ilustrační obrázek

Sněhová bouře přinesla do USA silné mrazy

V letošní sezóně čtvrtá sněhová bouře pojmenovaná jako Dion zasáhla v uplynulých dnech severní Ameriku. Do USA přinesla rekordně nízké teploty, sněžení a mrznoucí srážky. Na silnicích se stala řada dopravních nehod, které si vyžádaly oběti.

Ilustrační obrázek

Sníh přikryl Česko, příští týden roztaje

Po létu poprvé leží souvislá sněhová pokrývka na většině území. V nižších polohách sice není příliš vysoká a tvoří ji jen pár centimetrů sněhu nebo poprašek, ale na horách již leží i přes půl metru sněhu.