Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Články

Ilustrační obrázek

Vysočinu pokryla silná námraza

V Česku stále setrvává inverzních charakter počasí. V předešlých dnech se při mlhách a nízké oblačnosti vytvořila na Vysočině a ve vyšších polohách na severu Moravy a Slezska silná námraza. Na Vysočině již od úterý trvale mrzne a námraza čím dál tím více obaluje přírodu.

Ilustrační obrázek

Sněhobílá zima na Šumavu zapomněla

V tomto týdnu si Šumava užívá jarních teplot. Vůbec nejtepleji zde bylo včera, kdy na stanici ČHMÚ na Churáňově teplota vystoupila až na 13,3 °C. Šumava ale překvapovala i velkými teplotními rozdíly.

Ilustrační obrázek

Vichřice v Evropě aneb Vánoce při svíčkách?

Příští týden bude hlavně v západní Evropě velmi větrný. V pondělí na Britských ostrovech dosáhne v nárazech rychlosti 80 km/h, v úterý již přesáhne 100 km/h a rozšíří se i do Francie, zemí Beneluxu a některých částí Německa.

Ilustrační obrázek

Frýdlantský výběžek hlásí neobvyklé počasí

Dnes k nám vrcholí příliv teplého vzduchu ve vyšších hladinách atmosféry. V hladině 850 hPa (cca 1500 m nad zemí) se teploty šplhají až k 11 °C. Ojediněle se tento teplý vzduch dostává i do nižších poloh a při sestupu se ještě více otepluje.

Ilustrační obrázek

Na jihu Čech se teploty šplhají téměř na 14 °C

Nejtepleji bylo ve Frýdlantském výběžku, ve Středočeském a Jihočeském kraji, kde teploty přesáhly i 10 °C. V Byňově na jihu Čech na stanici ČHMÚ teplota vystoupila až na 13,7. Český Krumlov a České Budějovice hlásí 12 °C.

Ilustrační obrázek

Statistická pravděpodobnost bílých Vánoc

Pravděpodobnost, že bude sněhobílý Štědrý den v nižších polohách, je nízká. V Praze činí jen 30%, a pokud se zde sněhová pokrývka vyskytne, je vysoká v průměru 4 cm. Samotná pravděpodobnost, že v Praze na Štědrý den bude přímo sněžit, činí pouhých 12 %.

Ilustrační obrázek

Jeruzalém zasypal sníh, sněžilo i v Káhiře

Zatímco v Evropě panuje nadprůměrně teplé počasí, zima naplno udeřila na Blízkém východě, sněžilo dokonce i na severu Afriky v Káhiře. Přívaly sněhu a silné mrazy v posledních dnech postihly Izrael, Jordánsko a Sýrii.

Ilustrační obrázek

Nízká oblačnost přikryla Česko

Pokud vyhlédneme z okna ať už v nižších polohách nebo na horách, musí být skoro každému jasné, že se jedná o typický příklad inverzního počasí. V horských oblastech je téměř bez výjimek jasno, s výbornými dohlednostmi.

Ilustrační obrázek

Teploty se v Čechách šplhají až na 10 °C

Počasí nad naším územím dnes začíná ovlivňovat rozsáhlá tlaková výše se středem nad Karpaty. Díky ní k nám proudí teplý vzduch z jižních částí Evropy, přechodně chladnější vzduch se svým okrajem dostal jen na severovýchod našeho území.

Ilustrační obrázek

Sněhová bouře přinesla do USA silné mrazy

V letošní sezóně čtvrtá sněhová bouře pojmenovaná jako Dion zasáhla v uplynulých dnech severní Ameriku. Do USA přinesla rekordně nízké teploty, sněžení a mrznoucí srážky. Na silnicích se stala řada dopravních nehod, které si vyžádaly oběti.