Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Články

Ilustrační obrázek

Na západě Čech napadl sníh

V Česku po delší době sněžilo i v nižších polohách. Při přechodu frontálního systému napadl sníh především v Karlovarském kraji, večer se sněžení přesunulo i do Plzeňského kraje.

Ilustrační obrázek

Zima se připomněla ranním mrazem

Během noci se na většině území vyjasnilo a utišil se vítr, což vedlo k radiačnímu ochlazování. Alespoň mrazem na celém území se tak připomněla letošní mírná zima.

Ilustrační obrázek

Zima přichází nebo nepřichází?

V noci na dnešek přes naše území přešla studená fronta, po které k nám začal proudit chladnější vzduch. Ochlazení se projevilo zejména v místech, kde se v předchozích dnech netvořila nízká oblačnost.

Ilustrační obrázek

Teploty se v Čechách šplhají přes 13 °C

Krátce po poledne vystoupila teplota na stanici ČHMÚ v Českých Budějovicích až na 14,7 °C. V Českém Krumlově, Třeboni a Borkovicích teplota lehce překročila 13 °C.

Ilustrační obrázek

Severní Ameriku zasáhly extrémní mrazy

Severní Amerika dnes zažívá rekordně silné mrazy. V USA a Kanadě na mnohých místech teploty klesají pod -20 °C a to i ve velkých městech během dne. V Chicagu je aktuálně poledne a teploty jsou kolem -23 °C, ráno zde klesly až na -29 °C.

Ilustrační obrázek

Teploty v Čechách překročí jarních 10 °C

Zatímco v uplynulých týdnech padaly teplotní rekordy hlavně na Moravě a ve Slezsku, v následujících dnech se mohou objevit rekordně vysoké teploty naopak v Čechách. Již zítra se zde budou šplhat k 10 °C.

Ilustrační obrázek

Níže Christina vzedmula až 20 metrové vlny

Nad Atlantikem se zformovala v předchozích dnech další hluboká tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Christina. Po páteční tlakové níži Anne tak západní Evropu již zítra v rychlém sledu zasáhne další vichřice.

Ilustrační obrázek

Přes půl metru sněhu v USA, v Austrálii 48 °C

Východní pobřeží USA zasáhla sněhová bouře. New York hlásí 18 cm sněhu. Mimořádný stav platí ve státě Massachusetts, New Jersey a New York. Úřady v těchto státech vyzvaly obyvatele, aby vycházeli jen v nutných případech.

Ilustrační obrázek

Jizerská padesátka v ohrožení kvůli počasí

Dnes sice v Krkonoších při přechodu okluzní fronty napadly 2 cm nového sněhu, ale celkově je současné počasí na horách velmi teplé a významnější sněžení se vyskytlo jen na začátku prosince. Na vrcholcích hor tak leží jen zmrzlý sníh.

Ilustrační obrázek

Nadprůměrně teplý prosinec

Právě skončený prosinec byl v Česku teplotně nadprůměrný. Nejtepleji bylo v jeho poslední dekádě, kdy především na východě území teploty dosahovaly rekordních hodnot.