Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Články

Ilustrační obrázek

Na Lysé hoře je odpoledne mrazivých -20 °C

Do Česka dnes zesiluje příliv chladného vzduchu od severovýchodu. Nejvíce se jeho příliv projevuje na severovýchodě našeho území. Nejvyšší teploty hlásily tamní meteorologické stanice krátce po půlnoci, kdy se rtuť teploměru pohybovala kolem -9 °C.

Ilustrační obrázek

Víkend bude ledový, na horách i arktický

O víkendu do Česka výrazně zesílí příliv původem arktického vzduchu ze severovýchodu Evropy. Zatímco dnes se v hladině 850 hPa (cca 1500 metrů nad zemí) teploty pohybují kolem -4 °C, v sobotu klesnou k -10 °C a v neděli až k -14 °C.

Ilustrační obrázek

Napadlo od poprašku po 11 cm sněhu

Noc na dnešek na většinu území přinesla sněžení. Nejvíce sněžilo na východě a severu Čech a to i mimo horské polohy. Výška nové sněhové pokrývky se ovšem značně liší.

Ilustrační obrázek

Do Česka se zpožděním přichází zima

Dnes k nám od severu začíná proudit chladný vzduch. Během dne se tak teploty nebudou příliš zvyšovat (naopak budou spíše klesat) a déšť bude přecházet ve sněžení. Již ráno se sněhové vločky objevily na mnohých místech severních a středních Čech.

Ilustrační obrázek

Na Moravě rekordních 15 °C, ve Finsku -40 °C

Nad naše území dnes proudí teplý vzduch z jihu. Nejvyšší teploty jsou aktuálně měřeny na jihovýchodě území, kde se díky čerstvému větru dostává teplý vzduch i do nižších poloh.

Ilustrační obrázek

Jaká je letošní zima z pohledu ledových dnů

Letošní zima připomíná prodloužený podzim a občas dokonce i jaro. Nesněží ani na horách, lyžařská střediska hlásí jen málo přírodního sněhu a v nížinách mrzne jen výjimečně při nízké oblačnosti.

Ilustrační obrázek

Na západě Čech napadl sníh

V Česku po delší době sněžilo i v nižších polohách. Při přechodu frontálního systému napadl sníh především v Karlovarském kraji, večer se sněžení přesunulo i do Plzeňského kraje.

Ilustrační obrázek

Zima se připomněla ranním mrazem

Během noci se na většině území vyjasnilo a utišil se vítr, což vedlo k radiačnímu ochlazování. Alespoň mrazem na celém území se tak připomněla letošní mírná zima.

Ilustrační obrázek

Zima přichází nebo nepřichází?

V noci na dnešek přes naše území přešla studená fronta, po které k nám začal proudit chladnější vzduch. Ochlazení se projevilo zejména v místech, kde se v předchozích dnech netvořila nízká oblačnost.

Ilustrační obrázek

Teploty se v Čechách šplhají přes 13 °C

Krátce po poledne vystoupila teplota na stanici ČHMÚ v Českých Budějovicích až na 14,7 °C. V Českém Krumlově, Třeboni a Borkovicích teplota lehce překročila 13 °C.