Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

Vydatný déšť se vrátí, opět hrozí povodně

Do Česka se opět po několika dnech vrátí vydatné srážky. Zatímco dnes se bude jednat jen o lokální bouřky, zítra a v pondělí se již rozšíří na větší část území.

Ilustrační obrázek

Dunaj a Labe zaplavují města

Po vydatných srážkách o víkendu a výrazných vzestupech horních toků řek, se dnes dramatická situace přesunula na dolní toky. Česko a Německo nejvíce sužuje Labe, zato Rakousko, Slovensko a Maďarsko bojuje s Dunajem.

Ilustrační obrázek

Počasí se umoudří, teploty překročí 20 °C

Zatímco v posledních dnech v Česku panují podprůměrné teploty (v Praze bylo přes 20 °C naposledy 19. května), v dalších dnech se bude situace zlepšovat. Počasí se vrátí k obvyklým teplotám pro začátek června.

Ilustrační obrázek

Příčiny letošních povodní

Příčinou povodní není ovšem jen déšť v posledních dnech. Situace na povodně se v Čechách vytváří již několik měsíců. Letošní rok je v Čechách nadprůměrně deštivý. V Praze nebo na Milešovce je úvod letošního roku nejdeštivější od roku 1986.

Ilustrační obrázek

Včerejší den přinesl další vydatné srážky

Od včerejšího do dnešního rána v Česku opět spadlo nadprůměrné množství srážek. Na území Čech se vyskytoval trvalý déšť, na Moravě přeháňky. Ojediněle se vyskytly i bouřky. Nejvíce srážek spadlo v Jizerských horách, Krkonoších, na Šumavě a nezvykle i na východě středních Čech.

Ilustrační obrázek

Labe v Hostinném zaplavilo město

V Královéhradeckem kraji byla dopoledne nejhorší situace především v Hostinném a Rudníku. Zaplaveny byly například silnice mezi Svobodou nad Úpou, Janskými Lázněmi a Pecí pod Sněžkou. Několik lidí v kraji musel zachraňovat i vrtulník.

Ilustrační obrázek

Po nočních deštích a bouřkách je situace vážná

V noci se srážky soustředily především do pásu táhnoucího se od Krkonoš přes střední Čechy až po Šumavu. V této oblasti se vyskytovaly velmi vydatné srážky doprovázené i bouřkami. Za noc a ráno na našem území dle ČHMÚ uhodilo i přes 1500 blesků.

Ilustrační obrázek

Aktuální povodňová situace v Plzni

V Plzeňském kraji zatím spadlo většinou od 15 do 25 mm srážek a díky výrazné nasycenosti povodí zde stoupá většina řek. Kulminace na Berounce se očekává až v pondělí. Berounka se tvoří soutokem čtyř řek právě v Plzni.

Ilustrační obrázek

Začalo meteorologické léto, v Laponsku je 30 °C

Chladné a deštivé počasí ovšem nepanuje v celé Evropě. Severní Evropa zažívá rekordní teploty, které zde nejsou typické ani ve vrcholném létě. V Utsjoki, což je nejsevernější obec Finska, teplota včera překročila i 30 °C.

Ilustrační obrázek

Varování před povodňovým ohrožením

Dnes večer předpovědní povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu vydala novou výstrahu před povodněmi, které Česko zasáhnou v dalších dnech. Nejvyšší stupeň výstrahy byl vydán pro Plzeňský kraj.