Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Články

Ilustrační obrázek

Labe v Hostinném zaplavilo město

V Královéhradeckem kraji byla dopoledne nejhorší situace především v Hostinném a Rudníku. Zaplaveny byly například silnice mezi Svobodou nad Úpou, Janskými Lázněmi a Pecí pod Sněžkou. Několik lidí v kraji musel zachraňovat i vrtulník.

Ilustrační obrázek

Po nočních deštích a bouřkách je situace vážná

V noci se srážky soustředily především do pásu táhnoucího se od Krkonoš přes střední Čechy až po Šumavu. V této oblasti se vyskytovaly velmi vydatné srážky doprovázené i bouřkami. Za noc a ráno na našem území dle ČHMÚ uhodilo i přes 1500 blesků.

Ilustrační obrázek

Aktuální povodňová situace v Plzni

V Plzeňském kraji zatím spadlo většinou od 15 do 25 mm srážek a díky výrazné nasycenosti povodí zde stoupá většina řek. Kulminace na Berounce se očekává až v pondělí. Berounka se tvoří soutokem čtyř řek právě v Plzni.

Ilustrační obrázek

Začalo meteorologické léto, v Laponsku je 30 °C

Chladné a deštivé počasí ovšem nepanuje v celé Evropě. Severní Evropa zažívá rekordní teploty, které zde nejsou typické ani ve vrcholném létě. V Utsjoki, což je nejsevernější obec Finska, teplota včera překročila i 30 °C.

Ilustrační obrázek

Varování před povodňovým ohrožením

Dnes večer předpovědní povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu vydala novou výstrahu před povodněmi, které Česko zasáhnou v dalších dnech. Nejvyšší stupeň výstrahy byl vydán pro Plzeňský kraj.

Ilustrační obrázek

Bude květen nejdeštivější za půl století?

Letošní květen přináší do Česka velmi deštivé počasí. V Praze za květen v průměru spadne kolem 60 mm srážek (v nejdeštivějším měsíci červenci kolem 75 mm). Letos jich zde spadlo již přes 100 mm. Podobná situace je i na jiných meteorologických stanicích v Česku.

Ilustrační obrázek

Česku hrozí povodně, srážky budou vydatné

Květen je na většině území srážkově nadprůměrný a jeho závěr přinese velmi vydatné deště, které již nebude nasycená půda schopna rychle vstřebávat. Značné množství srážek tak steče přímo do řek, kde může vyvolat výrazné vzestupy hladin řek.

Ilustrační obrázek

Půlmetrové závěje na vrcholu Plechý

Chladný vzduch včera přinesl do Krušných hor a na Šumavu návrat zimy. Včera kolem poledne nejvíce sněhu hlásil Klínovec v Krušných horách, kde napadlo do 10 cm. Později se přidala i Šumava, kde na hřebenech do dnešního rána napadlo několik centimetrů sněhu.

Ilustrační obrázek

Na západě Čech stoupnou hladiny řek

Přes Česko dnes přechází tlaková níže, která do západní poloviny Čech přináší trvalý a vydatný déšť. Srážky budou ustávat až zítra dopoledne. Do té doby spadne na západě Čech kolem 20 mm srážek, v Krušných horách a na Šumavě až 35 mm.

Ilustrační obrázek

Na horách mrzlo, v Německu napadl sníh

Do střední Evropy se dnes vrátila zima, alespoň to tak vypadlo při pohledu na teploměry na horách. Nejnižší teplota byla naměřena na stanici ČHMÚ na Jizerce, kde bylo -5,7 °C. Na Šumavě se v mrazových kotlinách teploty pohybovaly kolem -3,5 °C.