Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, nejméně bude pršet na severu a severovýchodě

Články

Ilustrační obrázek

Začalo astronomické jaro, teploty byly jarní

Dnes ve 12:01 hodin začalo astronomické jaro. Nastala jarní rovnodennost, den trvá přibližně stejně dlouho jako noc. Na severním pólu vyšlo Slunce a začal polární den.

Ilustrační obrázek

Okolí Brna zasáhlo vydatné sněžení

Česko zasáhlo nejvydatnější sněžení letošní zimy. Nejméně sněžilo na západě území, kde napadlo jen kolem 4 cm sněhu. Příliš sněhu nenapadlo ani ve východních částech Moravy, protože zde začalo v noci pršet. Nejvydatnější sněžení se naopak vyskytlo v okolí samotného Brna.

Ilustrační obrázek

Hory zasype sníh, napadne přes čtvrt metru

Zima se své nadvlády v Česku ještě nevzdá. Přes naše území přejde střed tlakové níže Birk. Zítra nad ránem se bude nacházet v Moravskoslezském kraji. Tlak klesne až na 988 hPa. Díky tomu se očekávají i vydatné srážky. Ty budou ve vyšších polohách (od 600 m) po celou dobu sněhové.

Ilustrační obrázek

Teploty klesly až pod -25 °C

Dnešní ráno se stalo nejchladnějším v letošním březnu. Nejchladněji bylo na severu a západě našeho území. Nejtepleji naopak na severovýchodě, kde zůstalo více oblačnosti. Na mnohých místech byly překonány rekordy pro dnešní den.

Ilustrační obrázek

Maďarsko a Slovensko bojuje se sněhem

Slovensko a především Maďarsko dnes začalo sužovat nepříznivé počasí. Problémy působí především spojení dvou nebezpečných jevů v podobě vydatného sněžení a silného větru. Vítr v nárazech i v nižších polohách dosahuje rychlosti kolem 90 km/h a k tomu hustě sněží.

Ilustrační obrázek

Část Česka v noci pokryje sníh

Do Česka již včera dorazilo ochlazení, nyní se na nás chystá i sněžení. K večeru začne především v severní a severozápadní polovině Čech trvale sněžit. Do rána napadne v těchto oblastech od 2 do 8 cm sněhu. V Krušných horách ojediněle připadne až 10 cm.

Ilustrační obrázek

Teplota poklesla až o 17 °C

Na část našeho území se v noci vrátila zima. Pronikl k nám totiž chladný vzduch a změnil se charakter proudění. Nejvíce se ochladilo na stanici ČHMÚ v Chebu, kde teploty poklesly o 17 °C. Ještě včera tu bylo 11,6 °C, dnes ráno se rtuť teploměru pohybovala u -5,4 °C.

Ilustrační obrázek

Sever Německa zasypává sníh

Chladný, původem arktický vzduch se dnes v noci rozšířil do severní poloviny Německa. Tlaková níže Yorick navíc přináší husté sněžení, které bude slábnout až dnes večer. Zatím nejvíce sněhu za posledních 24 hodin napadlo v Hamburku, který hlásí 16 cm.

Ilustrační obrázek

Vtrhne k nám arktický vzduch

V příštím týdnu nás čeká návrat zimního počasí a to na březen neobvykle silný. Pronikne k nám totiž arktický vzduch. Nad střední Evropou se navíc vytvoří výrazné teplotní rozhraní. Díky němu nás čeká prudká změna počasí.

Ilustrační obrázek

Hřebeny hor hlásily vichřici

Na Moravě a ve Slezsku včera a dnes vál čerstvý vítr. Na hřebenech Beskyd byla dokonce hlášena vichřice. Nejsilnější nárazy větru byl naměřen dnes ráno na meteorologické stanici ČHMÚ na Lysé hoře. Vítr zde dosáhl nárazu o síle až 133 km/h.