Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Články

Ilustrační obrázek

Léto bude pokračovat

I když 1. září začal meteorologický podzim a počasí venku opravdu podzimně vypadá, léto se jen tak nevzdá. V dalších dnech bude oblačnosti pozvolna ubývat. V úterý již na většině území převládne slunečné počasí s teplotami kolem 25 °C.

Ilustrační obrázek

Déšť přinesl očekávanou vláhu

Do Česka na konci srpna dorazily vydatné srážky, které přinesly po delší době dostatek vláhy. Slabý déšť a výraznější sucho zůstává i nadále na jihovýchodě Moravy. V jižních částech Zlínského kraje téměř nezapršelo (srážkové úhrny kolem 1 mm).

Ilustrační obrázek

Čeká nás vydatný déšť

Do Česka na frontální vlně z Alp zamíří vydatné deště. Pršet začne zítra odpoledne na západě Čech. Zpočátku se bude jednat o místní přeháňky nebo bouřky, které večer začnou přecházet v trvalý a vydatný déšť, který se bude pozvolna rozšiřovat do celých Čech. Ustávat bude až v pátek odpoledne.

Ilustrační obrázek

Rekordní teploty v Evropě vrcholí

V těchto dnech rekordní vedra v Evropě začínají vrcholit. Horký vzduch v druhé polovině týdne sužuje zejména jižní a jihovýchodní části Evropy. V mnoha státech platí upozornění na vysoké teploty. Nejvyšší stupeň nebezpečí je v Srbsku, Maďarsku a Chorvatsku.

Ilustrační obrázek

Padl absolutní teplotní rekord pro Česko

Dnes k nám vyvrcholil příliv horkého vzduchu. Teploty se na většině území pohybovaly mezi 34 °C až 38 °C. Lehce přes 30 °C se teploty dostaly i na horách. Strážný na Šumavě (834 m n. m.) hlásil odpoledne teploty kolem 31 °C. Nejtepleji dnes bylo ve Středočeském a Ústeckém kraji.

Ilustrační obrázek

Ze Sahary přijde vlna veder

O víkendu se začne v Česku výrazněji oteplovat. Do Evropy se totiž začne dostávat tropický vzduch ze saharské oblasti. Již zítra naměříme první tropické teploty. V neděli potom rtuť teploměrů vystoupí až k 32 °C.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě opět mráz

Včera a dnes ráno bylo na našem území velmi chladno. V Praze se sice ranní teploty udržely nad 10 °C a překonání rekordně nízké hodnoty 8,7 °C z roku 1908 nehrozilo, ale na horách bylo o poznání chladněji.

Ilustrační obrázek

Teploty se budou pozvolna zvyšovat

Sobota přinesla na většinu území teploty pod 20 °C a tak se zařadila mezi nejchladnější dny letošního léta. Chladnější počasí nás bude provázet i během neděle. Díky nočnímu vyjasnění se sníží noční teploty, nejvyšší denní teploty se naopak zvýší.

Ilustrační obrázek

Silná bóra v Chorvatsku

Během včerejšího dne sužoval zejména severní pobřeží Chorvatska silný vítr z pevniny, tzv. bóra. Ten znepříjemnil nejen koupání v Jadranu, ale způsobil i rozsáhlý požár v oblasti chorvatského městečka Crikvenica.

Ilustrační obrázek

Příští týden se vrátí tropy

Zatímco uplynulé dva týdny byly teplotně průměrné až lehce podprůměrné, příští týden nás čekají nadprůměrně vysoké teploty. Proudit k nám začne teplý vzduch z jižní Evropy. Nejvyšší denní teploty se tak od středy začnou šplhat lehce přes 30 °C.