Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Od pátku opět tropy

Zatímco nový týden začíná ochlazením, ke konci týdne nás opět čeká výrazné oteplení. Od pátku se teploty budou šplhat až k tropickým hodnotám. Nejtepleji bude o víkendu, kdy vystoupí až k 34 °C.

Ilustrační obrázek

Šumava vítá léto

Včera se na Šumavě po delší době vyskytl letní den. Teploty se šplhaly přes 25 °C a svítilo slunce. Dnes se ochladilo, ale teploty byly stále příjemné.

Ilustrační obrázek

Srážek bude i nadále dost

Zatímco květen byl většinou suchý, první červnové dny přinesly dostatek vláhy a sucho již ustupuje. Nebezpečí požárů je již nyní nízké i na jižní Moravě. Od začátku měsíce na našem území spadlo kolem 25 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Červen začne chladně

Již v pátek začne červen a s ním i meteorologické léto. Počasí ovšem léto nepřinese. V pátek k nám totiž po přechodu studené fronty začne proudit chladný vzduch od severozápadu.

Ilustrační obrázek

Bud - první hurikán letošní sezóny

První hurikán v letošním roce se zformoval u pobřeží Mexika v tichém oceánu. Hurikán dostal jméno Bud a na západní pobřeží Mexika dorazí v časných ranních hodinách v sobotu (v současné době je od pobřeží vzdálen kolem 500 km).

Ilustrační obrázek

Na konci týdne letní teploty

Zatímco dnes k nám proudí chladný vzduch a teploty se tak budou pohybovat jen kolem 12 °C, zítra se začne pozvolna oteplovat. V sobotu již teploty překročí 20 °C a v neděli se vyšplhají až k letním 25 °C.

Ilustrační obrázek

Májový čas na Šumavě

Dnešní den začal na Šumavě mrazivým počasím. Teploty v okolí Modravy a Horské Kvildy klesly až k -3 °C. Šumavské pláně zalil chladný vzduch, který během dne prohřálo slunce na jarních 15 °C. Na modré obloze se proháněla nevýrazná kupovitá oblaka.

Ilustrační obrázek

Ledoví muži přinesou i mrazy

Zatímco v minulém týdnu jsme zažívali tropické teploty, o tomto víkendu nás čeká výrazné ochlazení. Dorazí ledoví muži (Pankrác, Servác a Bonifác). Jedná se o jarní povětrnostní singularitu.

Ilustrační obrázek

Nejvyšší teploty hlásí Morava

Zatímco o uplynulém víkendu se tropické teploty vyskytovaly především v Čechách, včera se přesunuly i na Moravu. Nejtepleji je v Kunovicích, kde se dnes teplota vyšplhala až na 32,2 °C.

Ilustrační obrázek

Teploty v Plzni překročily 30 °C

Dnes do Česka opět proudil velmi teplý vzduch z jihu. Teploty se šplhaly v průměru o dva stupně výše než včera. Na mnohých místech tak padly teplotní rekordy. Nejtepleji z celého Česka bylo na Plzeňsku.