Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Články

Ilustrační obrázek

Severní Moravě hrozí povodně

V Olomouckém a Moravskoslezském kraji dnes hrozí extrémní nebezpečí povodní. Za vše můžou uplynulé i stále trvající vydatné srážky. Nejvíce rostou hladiny malých toků jako Bělá či Vidnávka, na které již platí 3.SPA.

Ilustrační obrázek

ČHMÚ upozorňuje před vichřicí a vydatnými srážkami

Počasí u nás bude ovlivňovat výrazný frontální systém spojený s tlakovou níží nad Maďarskem a Slovenskem. Vzhledem k tomu jsou očekávány intenzivní srážky (na horách ojediněle spande až 100 mm srážek) a silný nárazovitý vítr.

Ilustrační obrázek

V Krušných horách napadl první sníh

V přílivu velmi chladného vzduchu se na horách v přeháňkách objevily první sněhové vločky. Sněhové přeháňky (nebo spíše přímo sněhové vánice) byly pozorovány v Krokonších, na Šumavě a v pod večerních hodinách i v Krušných horách, kde se sníh dokonce udržel.

Ilustrační obrázek

Počasí v září

První zářijový týden nás přivítá deštivým a chladným počasím. Po přechodu studené fronty na naše území pronikne velice chladný vzduch od severu. Z toho důvodu odpolední maximální teploty zůstanou pouze u 13°C.

Ilustrační obrázek

In-počasie.sk - nový web o počasí na Slovensku

Dnes jsme spustili nový web s názvem In-počasie.sk. Web informuje uceleně ve slovenském jazyce o počasí na Slovensku. Nechybí zde předpověď počasí pro Slovensko , aktuální počasí (aktualizované každou hodinu), radarové snímky a další spousta informací.

Ilustrační obrázek

Ve středomoří teploty vystupují až k 36°C

Zatímco k nám proudí chladný vzduch od severozápadu a odpolední teploty tak zůstavájí většinou pod 20°C, na jih od nás je až 30°C. Nejtepleji je na pobřeží Turecka, kde teploty vystupují až k 36°C. Jadran hlásí tropické třicítky a vodu kolem 25°C.

Ilustrační obrázek

Řecko zachvátily ohromné požáry

Již čtvrtý den Řecko sužují ohromné požáry, které si vyžádaly život nejméně 63 lidí. Desítky osob utrpěly zranění a na 3000 lidí ztratilo střechu nad hlavou. Nejhorší situace je na Peloponésu, kde bojuje s plameny více než 800 řeckých hasičů.

Ilustrační obrázek

Jak je u moře

Teplota Středozemního moře se pohybuje kolem 24°C. Nejteplejší je vychodní středomoří, které má teplotu kolem 28°C. Naopak na Francouzské riviéře si moře stále udržuje teplotu kolem 22°C. Uvnitř článku si můžete přečíst i předpověď počasí pro hlavní evropská letoviska.

Ilustrační obrázek

V Jihomorvaském kraji hrozí požáry

Český hydrometeorologický ústav vydal upozornění na sucho s nebezpečím požárů. Upozornění platí pro kraj Jihomoravský od dneška až do odvolání.

Ilustrační obrázek

Povodně v roce 2002

Již uplynulo pět let od extrémních povodní v roce 2002, které postihly třetinu České republiky. Povodně způsobily zejména silné srážky na jihu a jihozápadě Čech. Co se dělo jednotlivéé dny, si můžete přečíst v tomto článku.