Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Články

Ilustrační obrázek

Na horách napadl sníh

Po studené frontě, která přes naše území přecházela ve čtvrtek, se výrazně ochladilo a na horách (i ve středních polohách) začalo sněžit. V pátek ráno ležely 3 cm sněhu na Šeráku v Jeseníkách, 1 cm na Churáňově na Šumavě. Na Klínovci přes den napadlo až 10 cm sněhu. O víkendu na horách může napadnout až dalších 20 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Chladný víkend

V pátek přes naše území přecházel frontální systém, po kterém k nám pronikl chladný vzduch ze severu. Z toho důvodu klesly teploty a na Šeráku se dokonce objevily i sněhové vločky a nesouvislá sněhová pokrývka. Velice chladné bylo nedělní ráno, kdy se teploty pohybovaly na většině území pod nulou a i v nížinách se objevila místy jinovatka.

Ilustrační obrázek

Počasí v říjnu nepřekvapí

První říjnový den (pondělí) bylo slunečné s teplotami až kolem 20°C. V dalších dnech se již ovšem obloha zatáhne a přibyde oblaků, občas se vyskytnou i slabé srážky. Tento ráz počasí se změní již o víkendu, kdy se vrátí slunečné počasí. I druhý říjnový týden bude zřejmě slunečný.

Ilustrační obrázek

Trvalý a vydatný déšť zvedne hladiny řek

Dnes bude zejména na západě území vydatně pršet. Nejvíce srážek spadne v severozápadních Čechách v horských oblastech a to až 50 mm. Díky srážkám je očekáván všeobecný vzestup hladin v povodí Ohře a Bíliny s možností ojedinělého dosažení 1. SPA.

Ilustrační obrázek

Na Islandu je tepleji než u nás, na Kypru je až 30°C

U nás se v těchto dnech pohybují teploty kolem 12°C. Za teplem bychom se mohli vydat buď na vzdálenější sever či jihovýchod Evropy. Na Islandu se totiž v těchto dnech pohybují teploty kolem 14°C. Pokud budete hledat ještě vyšší teploty, musíte se vydat na jih Španělska nebo na jihovýchod Evropy.

Ilustrační obrázek

Od neděle se vrátí babí léto

Zatímco nyní je počasí většinou deštivé a chladné, v samotném závěru týdne (v neděli) se navrátí slunečné počasí. I začátek příštího týdne bude slunečný s teplotami kolem 19°C. Již předpovědi z minulého týdne počítaly s návratem babího léta v říjnu.

Ilustrační obrázek

Ranní Šumava

Nádherné víkendové počasí lákalo do přírody. Po ránu se na horách často vytvářela jinovatka, která spolu s již téměř podzimní přírodou vytvářela nádherné scenérie. Přinášíme vám tedy alespoň na fotografiích zachycené poslední letní ráno.

Ilustrační obrázek

Končí léto, v úterý se ochladí

Podzimní rovnodeností v nedělí skončí léto. Letošní léto bylo až o 3°C teplotně nadprůměrné. Srážkově bylo průměrné. Velice teplý byl červenec a částečně i srpen, kdy se na konci měsíce prudce ochladilo. I bouřkově bylo letošní léto bohaté.

Ilustrační obrázek

Čeká nás babí léto

Zatímco začátek září byl velice chladný a deštivý, druhá polovina měsíce nám to vynahradí. Již od čtvrtka nás čeká slunečné počasí s příjemnými teplotami kolem 22°C. Slunečné počasí vydrží minimálně do úterý příštího týdne.

Ilustrační obrázek

Ve středomoří je také chladno

I ve středomoří se již projevilo chladné počasí. V Itálii, Chorvatsku, Řecku a v Turecku se pohybují odpolední teploty pouze kolem 23°C. Teplota vody na Jadranu se pohybuje kolem 22°C. Na Francouzské riviéře má moře teplotu pouze kolem 18°C.