Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Sever USA zažívá arktické mrazy

Na sever USA pronikl v tomto týdnu velmi chladný arktický vzduch. Teploty jsou tak o více než 10 °C nižší, než je v polovině února obvyklé. Nejsilnější mrazy hlásí Středozápad. V noci teploty klesají až k -20 °C, u hranic s Kanadou i k -30 °C.

Ilustrační obrázek

Vrátí se noční a postupně i denní mrazy

Dnes přes naše území přešla studená fronta. Zatímco včera se tak nejvyšší denní teploty šplhaly přes 10 °C, dnes již zůstávají většinou mezi 5 °C až 9 °C. V průběhu příštího týdne se bude nadále ochlazovat.

Ilustrační obrázek

Jak se měří a kdy je nejlepší dohlednost

Jedním z parametrů, který popisuje stav atmosféry a který je pravidelně měřen na meteorologických stanicích, je dohlednost. Závisí na množství vody v různých fázích, prachu, kouře a mikroorganismů v ovzduší mezi pozorovatelem a pozorovaným předmětem.

Ilustrační obrázek

V horských údolích teploty klesají i pod -20 °C

Zatím nejnižší teploty byly zaznamenány v sobotu ráno v mrazových kotlinách na Šumavě. Stanice Rokytská slať hlásila podle ČHMÚ až -25,3 °C a stanice Březník -23,4 °C. Pod -20 °C zde teploty klesly také v neděli a dnes ráno.

Ilustrační obrázek

Fenologické zahrádky pomáhají klimatologům

Jedním z hraničních oborů klimatologie je fenologie. Ta se zabývá studiem časového průběhu periodicky se opakujících životních projevů, tedy tzv. fenologických fází, rostlin v závislosti na podmínkách vnějšího prostředí, zejména na podnebí a počasí.

Ilustrační obrázek

Na horách napadne i přes čtvrt metru sněhu

Hory se po létě dočkají první výraznější sněhové pokrývky. Přes naše území budou v následujících hodinách přecházet jednotlivé frontální systémy, které přinesou vydatnější srážky především na severní a severovýchodní hory.

Ilustrační obrázek

Čeká nás opět rekordně teplá zima 2016/2017?

Ve čtvrtek 1. prosince začíná meteorologická zima. Otázka, jaká zima bude, se pravidelně objevuje už někdy od září. Vlastní zima zřejmě začne meteorologicky zajímavou severozápadní cyklonální situací spojenou s větrným a vlhkým počasím.

Ilustrační obrázek

V USA se letos vyskytlo nezvykle málo tornád

V posledních letech se stále častěji mluví o extrémech v počasí a o nezvykle silných bouřích. Optimistická zpráva v této souvislosti přišla z USA. V letošním roce se zde zatím vyskytlo nezvykle málo tornád.

Ilustrační obrázek

Pronikne k nám původem arktický vzduch

Přes naše území bude během neděle přecházet studená fronta. Projeví se především velkou oblačností. Srážky budou jen ojedinělé. Po jejím přechodu k nám v pondělí začne proudit původem arktický vzduch ze severu.

Ilustrační obrázek

Arktida hlásí rekordně málo mořského ledu

Zatímco Sibiř v těchto dnech zažívá nezvykle nízké teploty, na Arktidě naopak panují nadprůměrně vysoké teploty. V rozsáhlých oblastech Arktidy je až o 20 °C tepleji než je v tuto dobu obvyklé.