Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Články

Ilustrační obrázek

Letní teploty skončí, výrazně se ochladí

Již včera se u nás vyskytly teploty překračující hranici letních 25 °C. Na 17 stanicích, které měří déle než 30 let, padl dokonce teplotní rekord pro daný den. Nejtepleji bylo v Polabí a na jihu Moravy.

Ilustrační obrázek

Čeká nás návrat letních teplot

V minulém týdnu do Česka proudil chladnější vzduch, díky kterému se teploty pohybovaly jen kolem 16 °C. Až v závěru týdne lehce překročili příjemných 20 °C. Dnes se nejvyšší denní teploty očekávají kolem 20 °C. Podobně bude i zítra a pozítří.

Ilustrační obrázek

Nejlepší fotografie bouřek v roce 2016

Na konci srpna jsme vyhlásili soutěž o nejlepší bouřkové fotografie roku 2016. V článku přinášíme ukázky krásných bouřkových fotek z letošního roku. Dorazila celá řada snímků zachycující nádherné blesky nebo bouřkové oblaky.

Ilustrační obrázek

Montrealský protokol zachránil ozónovou vrstvu

Koncem dvacátých let minulého století získal průmysl na první pohled skvělou látku – halogenované uhlovodíky (označované též zjednodušeně jako freony). Našly bohaté uplatnění v chladicích zařízeních, jako hasicí prostředky nebo hnací médium ve sprejích i jako rozpouštědla.

Ilustrační obrázek

V západní polovině Čech vydatně pršelo

V pátek večer počasí u nás začala ovlivňovat tlaková níže. První přeháňky nebo bouřky se začaly tvořit na západě Čech a postupovaly dále k severovýchodu. Postupně přeháňky přešly do trvalého a místy vydatného deště.

Ilustrační obrázek

První polovina září nejteplejší v historii měření

Letošní první polovina září přinesla mimořádně teplé a slunečné počasí. Celkově byla až o 6 °C teplejší, než je obvyklé. Průměrná teplota v Praze Libuši se dostala až na 21 °C.

Ilustrační obrázek

Zítra nastane polostínové zatmění Měsíce

Úplněk, který nás čeká na začátku nadcházejícího víkendu, bude zajímavý hned ze dvou důvodů: Půjde o tzv. sklizňový měsíc a navíc při něm nastane polostínové zatmění Měsíce.

Ilustrační obrázek

O víkendu se prudce ochladí, rekordní teploty skončí

V posledních dnech jsou na značné části meteorologických stanic překonávány dlouhodobé teplotní rekordy pro toto období. Výrazněji se začne počasí měnit v pátek. Ráno již bude na obloze vysoká oblačnost a během dne se přidá i střední a nízká.

Ilustrační obrázek

Sluneční svit a jeho měření

U slunečního svitu rozlišujeme a určujeme nejčastěji dva pojmy. Těmi jsou délka (řadí se k základním klimatickým prvkům) a doba slunečního svitu. Délka nám vyjadřuje, jak dlouho během dne slunce svítilo na obloze.

Ilustrační obrázek

Charakteristika babího léta

Milovníkům slunečného a teplého počasí, kteří si dostatečně nepřijdou na své v létě, obvykle zůstává naděje v podobě tzv. babího léta, které přichází v první polovině podzimu.