Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Floridu poprvé od roku 2005 zasáhl hurikán

Na konci srpna v Mexickém zálivu vznikla tropická bouře Hermine, která dnes dosáhla krátce síly hurikánu první kategorie a zasáhla sever Floridy. Při postupu nad pevninu hurikán opět zeslábl na tropickou bouři.

Ilustrační obrázek

Soutěž o nejlepší bouřkovou fotografii 2016

Podařilo se vám také v letošním roce bouřku zachytit nebo dokonce vyjíždíte fotografovat bouřky jako lovec? Zúčastněte se dalšího ročníku soutěže o nejlepší bouřkovou fotografii roku 2016.

Ilustrační obrázek

Léto se nevzdává, letní počasí bude pokračovat

Dnes přes naše území přechází studená fronta. Aktuálně prší a bouří na jihu Čech a na Vysočině. Během dne se budou srážky přesouvat dále na východ. Zítra počasí u nás začne opět ovlivňovat tlaková výše.

Ilustrační obrázek

Blízké setkání Venuše a Jupiteru

Vůbec nejjasnější planeta, jakou můžeme na pozemské obloze sledovat – Venuše – je v těchto dnech pozorovatelná nedlouho po západu Slunce jen velmi nízko nad západním obzorem.

Ilustrační obrázek

Teplota vzduchu o víkendu ohrozí i rekordy

Na konci tohoto týdne se ovšem dočkáme dalších teplotních rekordů. Na konci srpna k překonání rekordů totiž stačí teploty kolem 33 °C. Právě na takové hodnoty o víkendu dosáhne rtuť teploměru.

Ilustrační obrázek

Čeká nás jedno z nejteplejších období letošního léta

Dnes k nám po přechodu studené fronty začíná pronikat chladnější vzduch od západu. O konec léta se ovšem nejedná. Před námi je totiž jedno z nejteplejších období letošního léta. Závěr srpna bude v Česku teplotně výrazně nadprůměrný.

Ilustrační obrázek

Červenec byl globálně nejteplejší v historii měření

Zatímco v Česku byl letošní červenec teplotně nadprůměrný (i když ne tolik jako loňský), globálně, tedy na celé Zemi, se červenec 2016 stal nejteplejším červencem od roku 1880 (od té doby jsou k dispozici v dostatečné kvalitě a hustotě přístrojová měření).

Ilustrační obrázek

Léto je proměnlivé, teplotně však stále nadprůměrné

Pár posledních chladných dnů vyvolal v mnoha lidech pocit, že to letošní léto za moc nestojí. Často totiž srovnávají s loňským létem, které bylo teplotně mimořádně nadnormální, srážkově naopak výrazně podprůměrné. Je ale to letošní léto opravdu chladné?

Ilustrační obrázek

Srážek je dostatek, sucho už hlásí jen východ Čech

Přesně před rokem jsme zažívali nejdelší vlnu veder roku 2015, která prohlubovala mimořádně výrazné sucho. Letos je situace o poznání příznivější. Nejen, že je chladněji, ale na většině území spadlo od začátku roku množství srážek blízké obvyklým hodnotám.

Ilustrační obrázek

Ráno bylo rekordně chladné, o víkendu se oteplí

Dnešní ráno bylo na srpen velmi chladné. V Čechách se teploty pohybovaly jen kolem 7 °C. Tepleji bylo na Moravě a ve Slezsku, kde se teploty pohybovaly kolem 10 °C. Nejnižší teploty byly naměřeny na západě a severu Čech.