Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Články

Ilustrační obrázek

Sezona bouřek začala, uhodilo přes 7000 blesků

Zatímco v uplynulých měsících se u nás vyskytovaly jen ojedinělé a slabé bouřky, dnes naše území již zasáhly první dobře organizované bouřky letního typu a zahájily tak bouřkovou sezonu.

Ilustrační obrázek

Trvalý déšť na východě ustane, čeká nás oteplení

V uplynulých dnech počasí u nás ovlivňovalo zvlněné frontální rozhraní, které přinášelo hodně oblačnosti a srážek. Na východě našeho území pršelo v uplynulých třech dnech i trvale. Na západě se naopak srážky většinou vůbec nevyskytly a zůstalo zde sucho.

Ilustrační obrázek

Slovensko už zasáhly supercely, nezvykle brzy

Zatímco na našem území se zatím bouřky vyskytly jen výjimečně, na Slovensku už udeřily plnou silou. Nejsilnější bouřky zde byly hlášeny ve středu, kdy na Slovensku uhodilo přes 4000 blesků. Bouřky zasáhly východ Slovenska a byly velmi silné.

Ilustrační obrázek

Chystá se k nám další dávka saharského prachu

Přelom pracovního týdne a začátek víkendu přinese další dávku prachu nad střední Evropu. Přes severní Afriku totiž dnes postupuje další tlaková níže spojená se silným větrem (30 až 60 km/h, což ke zvíření prachu bohatě stačí).

Ilustrační obrázek

Na obloze se objeví úzký měsíční srpek

Jedna z nejfotogeničtějších fází, jakou nabízí na pozemské obloze náš Měsíc, je tenký srpek. Pro jeho spatření ale musí nastat ty správné podmínky. A ty letos v dubnu alespoň z astronomického pohledu nastanou.

Ilustrační obrázek

Teplý vzduch ze Sahary přináší i písek

Jižní proudění k nám nepřináší jen vysoké teploty, ale do vyšších vrstev atmosféry i písek ze Sahary. Ten se do atmosféry dostal během pátku, kdy Alžírsko zasáhla tlaková níže.

Ilustrační obrázek

Meteorologické družice sledují počasí

Existuje mnoho materiálů, ze kterých může meteorolog při předpovědi počasí čerpat. K matematickým modelům se jako doplňující informace používají například snímky pořízené z kosmu meteorologickými družicemi.

Ilustrační obrázek

Předpověď čínského modelu GFZ

Ještě včera jsme u nás zažívali příjemné jarní teploty. Na jihu Čech se na řadě meteorologických stanic teplota dostala nad 20 °C. Dnes ovšem přes naše území přechází studená fronta, která vše změní.

Ilustrační obrázek

O víkendu se vyjasní, počasí ovlivní tlaková výše

Před námi je nejslunečnější víkend od konce října minulého roku. V závěru tohoto týdne počasí u nás ovlivní tlaková výše, díky které se oblačnost protrhá a po oba víkendové dny nás čeká slunečné počasí na celém území.

Ilustrační obrázek

Západ Evropy zasáhla vichřice

Zatímco u nás panuje poklidné velikonoční počasí, západ Evropy zasáhla hluboká tlaková níže, jejíž střed se v noci na dnešek přehnal přímo přes Anglii.