Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Články

Ilustrační obrázek

Proč fouká a jak vzniká vítr?

Základní příčinou, která vyvolává pohyb vzduchu a tedy vznik větru, je síla tlakového gradientu, která vzniká při rozdílech tlaku vzduchu na různých místech. Tato síla se snaží tyto rozdíly vyrovnat.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě a v Krkonoších vydatně pršelo

V uplynulých hodinách v Česku vydatně pršelo. V nižších polohách spadlo většinou od 5 do 10 mm srážek, ale na horách, kdy byly srážky orograficky zesílené, pršelo o poznání vydatněji.

Ilustrační obrázek

Pozor na silný nárazový vítr, hlavně v úterý

Počasí v nejbližších dnech u nás ovlivní dvě hluboké tlakové níže. Dnes nás začíná ovlivňovat níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Mike. V úterý nás potom ovlivní tlaková níže Niklas. Hodně komplikací v počasí přinese především druhá jmenovaná.

Ilustrační obrázek

Začíná deštivé počasí, bude i sněžit

Slunečné a ustálené počasí skončilo. V následujících dnech se musíme připravit na velmi proměnlivé počasí, které přinese silný vítr, déšť, chladný vzduch i sněžení. Přes naše území bude přecházet řada frontálních systémů.

Ilustrační obrázek

V USA řádila tornáda, začala jejich sezona

Po několika měsících klidu v USA opět započala bouřková sezóna spojená s tornády. Ty včera v plné síle udeřily ve státech Oklahoma a Arkansas. Celkově zde bylo pozorováno sedm tornád. Nejhorší byla situace ve městě Tulsa, což je druhé největší město Oklahomy.

Ilustrační obrázek

Teploty se vyšplhaly až na příjemných 19 °C

Dnes jsem u nás zaznamenali nejteplejší den od začátku roku. Nejvyšší denní teplota se pohybovala většinou mezi 14 °C až 18 °C, což jsou na konci března výrazně nadprůměrné hodnoty.

Ilustrační obrázek

Studená fronta se blíží, citelně se ochladí

Dnešní den do Česka přinesl opět teplotně nadprůměrné počasí. Nejvyšší denní teploty se pohybovaly v nižších polohách mezi jarními 11 °C až 15 °C. Během odpoledne od severozápadu přibývá oblačnost a ojediněle se mohou objevit i přeháňky.

Ilustrační obrázek

Polární záře nad Českou republikou

Silná geomagnetická bouře vytvořila v noci ze 17. na 18. března 2015 na pozemské obloze úžasné nebeské divadlo – polární záři. Díky příznivým podmínkám a neobvyklé intenzitě bouře bylo možné tento úkaz sledovat dokonce i z České republiky.

Ilustrační obrázek

Předpověď počasí na zatmění Slunce je příznivá

Počasí s minimem oblačnosti nás čeká také ve čtvrtek. Důležitý den pro astronomická pozorování nastane v pátek, kdy nás čeká částečné zatmění Slunce. Právě na tento den se ubírá pozornost v předpovědích počasí.

Ilustrační obrázek

Faktory ovlivňující teplotu vzduchu

Teplota vzduchu patří mezi nejčastěji měřené meteorologické veličiny, stejně jako mezi parametry nejčastěji používané širokou veřejností. Dalo by se říct, že teplotě vzduchu každý rozumí. Udává, jak moc je vzduch teplý nebo studený.