Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Články

Ilustrační obrázek

Bouřka nebo jen přeháňka?

Pokud se kupovitá oblačnost rozvine až do zmíněného stádia kumulonimbu, musíme posoudit, jestli se jedná opravdu o bouřku. K tomu mohou buď sloužit detektory blesků nebo vlastní pozorování samotného oblaku a jeho struktury. Jedním z poznávacích znaků bouřkového oblaku je tzv. přestřelující vrcholek.

Ilustrační obrázek

Rekordně teplé počasí

Již včera teploty v Čechách na mnohých místech překonávaly teplotní rekordy. Dnes je v průměru ještě o dva až tři stupně tepleji. Přes 20 °C se teploty šplhaly zejména v nižších polohách ve středních, jižních a západních Čechách.

Ilustrační obrázek

Příští víkend ojediněle i 20 °C

Zatímco dnes se nejvyšší denní teploty pohybují jen kolem 8 °C, za týden bude o celých deset stupňů tepleji. V druhé půlce příštího týdne totiž na většině území převládne slunečné počasí a teploty budou stoupat.

Ilustrační obrázek

Zítra místy napadne sníh

V posledních dnech k nám proudí o něco chladnější vzduch. Zejména na severovýchodě se denní teploty pohybují jen kolem 2 °C. Tepleji je na na jihozápadě Čech, kde vystupují až k 8 °C. V ranních hodinách ovšem na celém území klesají pod nulu.

Ilustrační obrázek

Tornáda v USA si vyžádala 12 obětí

Rozsáhlý bouřkový systém se včera přehnala americkým středozápadem. Na několika bouřkách se k zemi spustila i ničivá tornáda, která zcela zničila některé části měst. Hlášených bylo celkem 16 tornáda především ve státech Missouri a Illinois.

Ilustrační obrázek

Ledové kry zvedají hladiny řek

Zejména v Libereckém kraji dochází v důsledku tání sněhu a pohybu ledových ker k vzestupům hladin řek. V některých místech (zejména u jezů) koryta řek ledové kry zcela zablokovaly a voda teče okolo.

Ilustrační obrázek

Jarní počasí se blíží

Zatímco začátek února byl ve znamení tuhé zimy, jeho konec bude připomínat jaro. Již v tomto týdnu v pátek teploty překročí na mnohých místech 10 °C. Na jižní Moravě a v Polabí vystoupí až ke 13 °C.

Ilustrační obrázek

Napadlo až půl metru sněhu

Počasí u nás začala včera ovlivňovat tlaková níže. Ta přinesla vydatné sněžení zejména do vyšších poloh na severu a severovýchodě Česka. Vydatné sněžení v kombinaci se silným větrem zavřelo desítky silnic.

Ilustrační obrázek

Rekordní mrazy končí, zasype nás sníh

V noci na dnešek bylo opět velmi mrazivo. Rekordy padly na 75 stanicích ČHMÚ (ze 150). Na většině území se teploty pohybovaly mezi -15 °C až -20 °C. Z větších měst bylo nejmrazivěji v Liberci Harcově, kde teplota klesla až k -26 °C.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě bylo až -39,4 °C

Zatímco na Moravě a ve Slezsku teploty většinou nepřekonaly rekordní hodnoty z minulého pátku, v Čechách dnes bylo ještě chladněji. Rekord pro dnešní den padl na 93 meteorologických stanicích (z celkových 178).