Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Články

Ilustrační obrázek

Bouřky zasáhly Česko, dnes se vrátí

Včera se na našem území v odpoledních hodinách začaly vytvářet přeháňky a bouřky. Nejsilnější byly ve středních Čechách. První silná bouřka vznikla na Příbramsku. Hasiči kolem 17. hodiny vyjížděli v okolí Příbrami a Berouna k zásahům spojeným s odčerpáváním vody.

Ilustrační obrázek

Soutěž o nejlepší bouřkovou fotografii 2014

Podařilo se vám také v letošním roce bouřku vyfotografovat nebo dokonce vyjíždíte fotografovat bouřky jako lovec? Zúčastněte se dalšího ročníku soutěže o nejlepší bouřkovou fotografii roku 2014.

Ilustrační obrázek

Zhodnocení stavu sucha v Česku

Za letošní sucho může do jisté míry na srážky mimořádně chudá poslední zima (v průměru spadlo v Česku jen něco málo přes 50 milimetrů, normál je skoro dvojnásobný). Na některých místech ale deficit srážek trvá déle – například v Kostelní Myslové.

Ilustrační obrázek

Ameriku zasáhl první letošní hurikán

Zatímco minulý rok se první hurikán roku utvořil nezvykle pozdě v září, letos začíná hurikánová sezóna naopak nezvykle brzo. V Atlantiku se v uplynulých dnech utvořila tropická bouře, která přerostla v hurikán 2. kategorie.

Ilustrační obrázek

Almazán ve Španělsku zasypaly kroupy

Včera se nejsilnější bouřky v Evropě tvořily na Pyrenejském poloostrově. Na mnohá místa přinesly vydatné srážky a kroupy. Jedno z nejsilnějších krupobití za poslední léta zasáhlo městečko Almazán na severu Španělska.

Ilustrační obrázek

Od čtvrtka návrat letního počasí

Zatímco dnes se nejvyšší denní teploty pohybují jen mezi 15 °C až 20 °C, v dalších dnech se bude oteplovat. Zítra se již odpolední teploty zastaví na 23 °C. Ve středu oteplování přechodně pokazí frontální systém.

Ilustrační obrázek

Víkend přinesl ojediněle tropické teploty

Poprvé od tropických veder na začátku měsíce byla v Česku opět zaznamenána tropická teplota. Příliš častá ovšem nebyla. Včera bylo naměřeno tropických 30 °C na třech stanicích ČHMÚ na jižní Moravě.

Ilustrační obrázek

Pozorovatelná byla noční svítící oblaka

V červnu a červenci je u nás možné několikrát do měsíce pozorovat jednu až dvě hodiny po západu Slunce nebo častěji před východem Slunce nad severovýchodním nebo severozápadním obzorem noční svítící oblaka (NLC).

Ilustrační obrázek

Na horách spadlo i přes 50 mm srážek

Po několika týdnech suššího počasí do Česka konečně dorazily vydatnější srážky. V průběhu včerejšího dne zapršelo na celém území. Nejméně srážek spadlo na Chebsku a především na jižní Moravě u hranic s Rakouskem.

Ilustrační obrázek

Počasí na jihu, za vyšší teplotou do Středomoří

Za pár dnů začnou letní prázdniny a tomu již odpovídá i počasí. Nad Evropou panuje v současné době poměrně rovnoměrné rozložení teplot. Čím více k jihu se vydáte, tím vyšší teplotu můžete očekávat. Ve Středomoří panuje teplejší počasí v jeho východní části.