Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

U italského Janova hlášeno několik tornád

Dnes dopoledne se na pobřeží Itálie nad Ligurským mořem vyskytla silná bouřka. Při jejím postupu byla pozorována hned čtyři tornáda, která se vytvořila nad mořem a v Janově se dokonce některá dostala až na pevninu.

Ilustrační obrázek

Na vrcholech Alp sněžilo

Příliv chladného vzduchu od severozápadu přináší do střední Evropy nízké teploty. Nejchladněji dnes ráno bylo na vrcholcích Alp. Nejvyšší hora Německa Zugspitze hlásila -4 °C. Na vrcholu Sonnblick v Rakousku teplota klesla až na -5 °C.

Ilustrační obrázek

Léto si ve střední Evropě dalo odpočinek

Přechod post-tropické bouře Bertha přes západní Evropu na začátku tohoto týdne změnil celkové uspořádání tlakových útvarů nad Evropu a umožnil příliv chladnějšího a vlhkého oceánského vzduchu do střední Evropy. Zažíváme tak podprůměrné teploty.

Ilustrační obrázek

Pršelo na většině území, deštivo bude i nadále

Poslední týdny postupně doplňují srážkový deficit, který na našem území vznikl během srážkově chudé zimy. Hrozba rozsáhlého sucha, kterého se ještě na jaře zemědělci obávali, je již zažehnána.

Ilustrační obrázek

Průběh letošní hurikánové sezóny

Rok 2014 se před několika dny přechýlil do své druhé poloviny, a tak se společně můžeme poohlédnout za tím, jaký byl uplynulý půlrok z pohledu výskytu hurikánů, což je název pro tropické cyklony v oblasti západního Atlantiku a východního Pacifiku.

Ilustrační obrázek

Nad Evropu dorazí post-tropická bouře Bertha

Na začátku srpna se v Karibiku zformovala tropická bouře Bertha, která nyní v již zesláblé podobě míří do Evropy. Na začátku srpna ovlivnila počasí především na Martiniku a Dominikánské republice.

Ilustrační obrázek

V Evropě padl další absolutní teplotní rekord

Letos byl v další evropské zemi překonán absolutní teplotní rekord. Tentokrát ovšem o poznání severněji. Na začátku tohoto týdne v Lotyšsku meteorologové naměřili 37,2 °C, což je poprvé v historii měření, kdy v této zemi teplota překonala hranici 37 °C.

Ilustrační obrázek

Průvodce sledováním srážek pomocí radaru

Díky moderním aplikacím v mobilních telefonech a rozšíření internetu je sledování srážek pomocí meteorologických radarů velmi oblíbená činnost všech, kterým výskyt srážek může zkomplikovat jejich aktivity.

Ilustrační obrázek

Přívalové srážky způsobily řadu komplikací

Nejčastěji hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů domů a objektů. V obci Svratka stejnojmenná říčka zaplavila část města, když dosáhla 3. nejvyššího stupně povodňové aktivity.

Ilustrační obrázek

Letošní červenec byl bouřlivý

Letošní červenec do Česka přinesl letní počasí bohaté na bouřky. Teplotně byl v průměru o 2 °C teplejší než je obvyklé. V průměru byl i srážkově nadprůměrný, ale rozdíly v jednotlivých lokalitách jsou výrazné.