Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Články

Ilustrační obrázek

Za tropickými teplotami na jih Evropy

Konec prázdnin je v Česku chladný a k vodě příliš lidí naláká. Za teplem musíte vyrazit do zahraničí. Nejblíže našemu území dnes hlásí letní teploty Maďarsko. Za tropickými teplotami musíme ovšem o poznání více na jih Evropy.

Ilustrační obrázek

Nad Evropu zamíří post-tropická bouře

Ještě si určitě pamatujeme období okolo 11. srpna, kdy do té doby letní počasí bylo nekompromisně vystřídáno poměrně chladnými dny, které jsou i teď pod dlouhodobým normálem.

Ilustrační obrázek

Dloudodobá předpověď počasí

Na rozdíl od klasických předpovědí není účelem dlouhodobých předpovědí určit počasí v konkrétní den. Není tedy možné od nich chtít vědět, zda-li třeba za 4 týdny v daný den bude teplo nebo pršet, ale spíš jaký bude převažující charakter daného období.

Ilustrační obrázek

Ráno bylo rekordně chladné

Teplotní rekordy u nás padají relativně často, ale většinou jen maximálních teplot. Překonávání teplotních rekordů se ovšem úplně stejně sleduje i u minimálních teplot a právě dnes jich na meteorologických stanicích desítky padly.

Ilustrační obrázek

Bouřky na Moravu přinesly přívalové srážky

Letošní léto je relativně bohaté na bouřky a to i v těchto chladných dnech. Včera se několik bouřek vyskytlo na východě našeho území. Na Šumpersku a Hodonínsku dokonce způsobily řadu komplikací. Přívalové deště tu zaplavily sklepy několika domů.

Ilustrační obrázek

Příčina současného chladného počasí

Možná se vám zdá současný průběh léta poněkud podivný a zejména chladný. Oprávněně, vždyť současné denní teploty se pohybují 3 až 4 °C pod dlouhodobým normálem pro tyto dny.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě bylo téměř -5 °C

Noční vyjasnění a utišení větru přineslo do Česka citelné radiační ochlazení. V přílivu chladnějšího vzduchu teploty na celém území klesly pod 10 °C, ve vyšších polohách i pod 5 °C. V mrazových kotlinách na horách se dokonce vyskytl mráz.

Ilustrační obrázek

Letošní léto je teplotně nadprůměrné

Prvního června v Česku začalo meteorologické léto, které s koncem srpna skončí. Meteorologickému létu tak zbývá jen pár dní a lze již vyhodnotit jeho průběh. Po výpočtu průměrné teploty se podobá těm z minulých let.

Ilustrační obrázek

U italského Janova hlášeno několik tornád

Dnes dopoledne se na pobřeží Itálie nad Ligurským mořem vyskytla silná bouřka. Při jejím postupu byla pozorována hned čtyři tornáda, která se vytvořila nad mořem a v Janově se dokonce některá dostala až na pevninu.

Ilustrační obrázek

Na vrcholech Alp sněžilo

Příliv chladného vzduchu od severozápadu přináší do střední Evropy nízké teploty. Nejchladněji dnes ráno bylo na vrcholcích Alp. Nejvyšší hora Německa Zugspitze hlásila -4 °C. Na vrcholu Sonnblick v Rakousku teplota klesla až na -5 °C.