Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Ve středu se citelně ochladí

O víkendu sice již teplota nepřekonává rekordy jako na konci pracovního týdne, kdy se v Plzni šplhala až na 24 °C, ale stále je nadprůměrně vysoká. Nejvyšší denní teplota se na začátku dubna pohybuje v nižších polohách v průměru kolem 13 °C.

Ilustrační obrázek

Bouřky jako v létě, již zaplavují domy

Přestože je teprve začátek dubna, bouřky již nabírají na síle. V posledních dnech se vyskytovaly sice spíše ojediněle, ale již stihly napáchat první škody. Ve čtvrtek zasáhly především Ústecký a Středočeský kraj.

Ilustrační obrázek

Saharský prach dorazil nad střední Evropu

Očekávaný významný vpád saharského prachu nad Evropu (původem z Maroka a Alžírska) započal již včera, kdy se dostal nad východní Španělsko a jižní Francii.

Ilustrační obrázek

Saharský prach nad Evropou a Českem

Auta pokrytá vrstvičkou nažloutlého prachu, barevný sníh nebo déšť, to vše může způsobit saharský prach a písek, který se dostane do střední Evropy, tedy daleko od místa svého původu. Tato situace nastává obvykle několikrát za rok.

Ilustrační obrázek

Aprílový výhled počasí na léto

Dnes krátce po půlnoci byl na mimořádné konferenci Ústavu pro dlouhodobou Evropskou předpověď představen očekávaný výhled počasí na léto. Vědci pomocí logaritmického pravítka sestavili komplexní předpověď na celé léto a slibně rozhodně nezní.

Ilustrační obrázek

Letošní březen rekordně teplý

Měsíc březen do Česka přinesl rekordně vysoké teploty. Na řadě míst byly překonány teplotní rekordy. Na osmi meteorologických stanicích s více než 30 let dlouhou řadou měření byl dokonce zaznamenán teplotní rekord pro celý měsíc březen.

Ilustrační obrázek

Před rokem se zima ukázala v plné síle

Přesně před rokem jsme slavili Velikonoční neděli a Česko zasáhlo vydatné sněžení. Zatímco na západě a severu Čech spadlo jen pár vloček, východ a jih našeho území čelil vydatným přívalům sněhu.

Ilustrační obrázek

Novinky na In-počasí

Na stránkách In-počasí jsme dnes spustili celou řadu nových služeb a funkcí. Podrobné informace o počasí si nyní můžete vyhledat pro více než 6000 obcí. Kromě aktuálních údajů o teplotě, větru či snímku z webkamery, naleznete pro každou obec především podrobnou předpověď

Ilustrační obrázek

Teploty opět překročily 20 °C

Včera bylo nejtepleji na jižní Moravě, kde na stanici ČHMÚ v Lednici teplota vystoupila na 19,5 °C. Teploty lehce přes 19 °C hlásil také Děčín, Ústí nad Labem, Plzeň nebo Poděbrady. Dnes je v průměru ještě o 2 °C tepleji.

Ilustrační obrázek

Zhodnocení srážkových úhrnů v březnu

Poslední srážkově průměrný měsíc se u nás vyskytl v říjnu. Zimní měsíce přinesly velmi málo srážek. Letošní březen se na mnohých meteorologických stanicích konečně zařadí mezi srážkově průměrné měsíce. V Praze Ruzyni spadlo celkem 38 mm srážek.