Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Články

Ilustrační obrázek

Noc na dnešek přinesla bouřky i polární záři

Noc na dnešek byla v Evropě bohatá na přírodní úkazy. Chorvatské pobřeží ozářily stovky blesků během silných bouřek. Jedna bouřka se dokonce ve 2:00 vytvořila na našem území severozápadně od Jindřichova Hradce.

Ilustrační obrázek

V Rakousku druhá nejteplejší zima v historii

Nejvyšší teplota 19,1 °C byla zaznamenána 25. prosince v Salzburgu. Průměrná teplota celé zimy byla letos 2,7 °C nad dlouhodobým průměrem. Nepřekonala tak jen rekordní zimu z roku 2006/2007, kdy teplotní odchylka dosáhla 3,4 °C.

Ilustrační obrázek

Příčiny současného extrémního počasí

Na začátku tohoto roku v Severní Americe bojovali s extrémně nízkými teplotami a přívaly sněhu. Poslední dobou je i oblast okolo Britských ostrovů poměrně často zasahována silnými větry, vysokými vlnami a lijáky, které způsobují dokonce povodně.

Ilustrační obrázek

Šumavské pláně hlásí jaro

Na konci února v Česku zpravidla hory hlásí nejvyšší sněhovou pokrývku. Zatímco minulý rok na Šumavě bylo přes půl metru sněhu, letos tu leží poslední zbytky sněhu.

Ilustrační obrázek

Konec zimy sněhově nejchudší od roku 1998

Letošní zima je velmi mírná, především z pohledu sněhových zásob. Podprůměrné množství srážek a nadprůměrné teploty způsobily, že nyní, kdy obvykle hory hlásí vrchol sněhové pokrývky, na horách leží jen zanedbatelné množství sněhu.

Ilustrační obrázek

USA zasáhly silné bouřky a tornáda

Nezvyklé výkyvy v počasí pokračují v severní Americe i v těchto dnech. Ve čtvrtek a v pátek v tomto týdnu zasáhly východní část USA silné bouřky. Zejména ve státech Alabama, Georgia a llinois bylo dokonce hlášeno několik tornád.

Ilustrační obrázek

Pravou zimu už nečekejte

Minimálně do konce února ve střední Evropě bude stále převládat nadprůměrně teplé počasí. Proudit k nám totiž bude teplejší oceánský vzduch. Dnes se dokonce do střední Evropy dostal ve vyšších vrstvách atmosféry saharský písek.

Ilustrační obrázek

Historie předpovídání počasí

Počasí ovlivňuje náš každodenní život a lidé kladou stále větší požadavky na spolehlivost předpovědí. Jak byla předpověď počasí dříve tvořena a co způsobilo, že se přesnost předpovědí tak výrazně zlepšila během posledních desetiletí?

Ilustrační obrázek

Na Madeiře napadl sníh

Hluboké tlakové níže, které přinášejí vichřice a vydatné srážky na západ Evropy, způsobily i sněžení na ostrově Madiera v subtropickém páse u severní Afriky.

Ilustrační obrázek

Teploty na Šumavě překročily 15 °C

Šumava dnes hlásí nejvyšší teploty z celého Česka, které překonávají dlouholeté teplotní rekordy pro dnešní den. Stanice ČHMÚ na Churáňově zaznamenala 13,4 °C, Černá v Pošumaví 18,1 °C, Vyšší Brod 16,5 °C, Kašperské Hory 16,4 °C.