Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Příští týden sucho a slunečno

Dnes se nejvyšší denní teploty budou pohybovat většinou mezi 12 °C až 16 °C a na obloze bude stále slunečno. Ještě vyšší teploty se očekávají v západním Německu, kde vystoupí až na 21 °C a překonávat budou dlouhodobé teplotní rekordy.

Ilustrační obrázek

Silné bouřky v Austrálii či jižní Evropě

V Evropě už pomalu začíná bouřková sezóna. V posledních dnech se vyskytují bouřky v centrální části Středozemního moře. Nejčastější byly v uplynulých dnech bouřky pozorovány v jižní Itálii a v Řecku.

Ilustrační obrázek

Tlaková výše přinese slunečný víkend

Před námi je nejslunečnější a nejteplejší víkend od začátku roku. Počasí u nás totiž ovlivní rozsáhlá tlaková výše. Již v noci ze čtvrtka na pátek se tak na většině území oblačnost protrhá a převládne jasná obloha.

Ilustrační obrázek

Zima byla mimořádně teplá a suchá

Uplynulé zimní měsíce (prosinec, leden a únor) do Česka přinášely pravidelně teplý vzduch od jihu nebo západu, při kterém v zimě panují nadprůměrné teploty. Letošní zima byla teplotně výrazně nadprůměrná, nikoliv však rekordní.

Ilustrační obrázek

USA postihla sněhová bouře Titan

Ačkoliv si ve střední Evropě již užíváme jarního počasí, v USA stále bojují s nezvykle silnou zimou. Severní státy totiž zasáhla další sněhová bouře, kterou američtí meteorologové pojmenovali jako Titan.

Ilustrační obrázek

Začalo meteorologické jaro

Dnešním dnem začalo meteorologické jaro. Na příchod astronomického jara si musíme počkat do 20. března, kdy nastane jarní rovnodennost (den bude přibližně stejně dlouhý jako noc).

Ilustrační obrázek

Noc na dnešek přinesla bouřky i polární záři

Noc na dnešek byla v Evropě bohatá na přírodní úkazy. Chorvatské pobřeží ozářily stovky blesků během silných bouřek. Jedna bouřka se dokonce ve 2:00 vytvořila na našem území severozápadně od Jindřichova Hradce.

Ilustrační obrázek

V Rakousku druhá nejteplejší zima v historii

Nejvyšší teplota 19,1 °C byla zaznamenána 25. prosince v Salzburgu. Průměrná teplota celé zimy byla letos 2,7 °C nad dlouhodobým průměrem. Nepřekonala tak jen rekordní zimu z roku 2006/2007, kdy teplotní odchylka dosáhla 3,4 °C.

Ilustrační obrázek

Příčiny současného extrémního počasí

Na začátku tohoto roku v Severní Americe bojovali s extrémně nízkými teplotami a přívaly sněhu. Poslední dobou je i oblast okolo Britských ostrovů poměrně často zasahována silnými větry, vysokými vlnami a lijáky, které způsobují dokonce povodně.

Ilustrační obrázek

Šumavské pláně hlásí jaro

Na konci února v Česku zpravidla hory hlásí nejvyšší sněhovou pokrývku. Zatímco minulý rok na Šumavě bylo přes půl metru sněhu, letos tu leží poslední zbytky sněhu.