Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Teploty se šplhaly až k rekordním 20 °C

Dnes k nám vyvrcholil příliv teplého vzduchu a byly překonány dlouhodobé teplotní rekordy. Zatímco ve středu a ve čtvrtek teplotní rekordy padaly jen na několika málo místech, dnes byly překonány na více než polovině meteorologických stanic.

Ilustrační obrázek

Rekordní teploty o víkendu skončí

Současné teplé a slunečné počasí skončí o víkendu, kdy přes naše území přejde studená fronta. Po jejím přechodu se ovšem nevrátí zimní počasí, ale spíše obvyklé březnové teploty.

Ilustrační obrázek

V Bulharsku panuje zima, napadl sníh

Zatímco v Česku si již užíváme naplno jarního počasí, odlišná situace panuje na Balkáně, především v Bulharsku. Tamní pohoří Rila se dnes stalo jedním z nejchladnějších míst Evropy.

Ilustrační obrázek

Písečná bouře na východě Středomoří

Začátkem tohoto měsíce, konkrétně okolo 2. března se nad vodami okolo ostrova Kypr vyskytla písečná bouře, kterou zaznamenala i družice Terra. Jednalo se o písek původem ze Sahary.

Ilustrační obrázek

Německo dnes hlásilo rekordní teploty

Dnes na našem území panovalo nadprůměrně teplé počasí, ale teplý vzduch nás zasáhl jen svým okrajem. O poznání teplejší vzduchová hmota se dostala nad Francii, Německo a země Beneluxu.

Ilustrační obrázek

Příští týden sucho a slunečno

Dnes se nejvyšší denní teploty budou pohybovat většinou mezi 12 °C až 16 °C a na obloze bude stále slunečno. Ještě vyšší teploty se očekávají v západním Německu, kde vystoupí až na 21 °C a překonávat budou dlouhodobé teplotní rekordy.

Ilustrační obrázek

Silné bouřky v Austrálii či jižní Evropě

V Evropě už pomalu začíná bouřková sezóna. V posledních dnech se vyskytují bouřky v centrální části Středozemního moře. Nejčastější byly v uplynulých dnech bouřky pozorovány v jižní Itálii a v Řecku.

Ilustrační obrázek

Tlaková výše přinese slunečný víkend

Před námi je nejslunečnější a nejteplejší víkend od začátku roku. Počasí u nás totiž ovlivní rozsáhlá tlaková výše. Již v noci ze čtvrtka na pátek se tak na většině území oblačnost protrhá a převládne jasná obloha.

Ilustrační obrázek

Zima byla mimořádně teplá a suchá

Uplynulé zimní měsíce (prosinec, leden a únor) do Česka přinášely pravidelně teplý vzduch od jihu nebo západu, při kterém v zimě panují nadprůměrné teploty. Letošní zima byla teplotně výrazně nadprůměrná, nikoliv však rekordní.

Ilustrační obrázek

USA postihla sněhová bouře Titan

Ačkoliv si ve střední Evropě již užíváme jarního počasí, v USA stále bojují s nezvykle silnou zimou. Severní státy totiž zasáhla další sněhová bouře, kterou američtí meteorologové pojmenovali jako Titan.