Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Slunečního svitu je zatím více než před rokem

V posledních dnech na většině území panuje zatažená obloha. Na Přimdě naposledy zaznamenali sluneční svit 12. ledna. Od té doby zde panuje podmračené počasí. Celkově zde v lednu zatím svítilo slunce 23 hodin, což je sice podprůměrná hodnota (průměr činí 39 hodin).

Ilustrační obrázek

Do střední Evropy se vrací mírná zima

Příliv chladného vzduchu do Česka již dlouho nevydrží. První zmírnění mrazů přišlo včera, kdy na západě Čech teploty vystoupily až na 4 °C. Další oteplení bude následovat ve čtvrtek, kdy k nám hlavně ve vyšších hladinách atmosféry začne proudit teplejší vzduch.

Ilustrační obrázek

Na Jizerce teplota ráno klesla k -25 °C

Dnešní ráno bylo velmi mrazivé. Kromě západu a jihozápadu Čech teploty klesly na všech stanicích pod -10 °C, na řadě stanic i pod -15 °C. Nejnižší teploty hlásila stanice ČHMÚ Jizerka - rašeliniště.

Ilustrační obrázek

Na Lysé hoře je odpoledne mrazivých -20 °C

Do Česka dnes zesiluje příliv chladného vzduchu od severovýchodu. Nejvíce se jeho příliv projevuje na severovýchodě našeho území. Nejvyšší teploty hlásily tamní meteorologické stanice krátce po půlnoci, kdy se rtuť teploměru pohybovala kolem -9 °C.

Ilustrační obrázek

Víkend bude ledový, na horách i arktický

O víkendu do Česka výrazně zesílí příliv původem arktického vzduchu ze severovýchodu Evropy. Zatímco dnes se v hladině 850 hPa (cca 1500 metrů nad zemí) teploty pohybují kolem -4 °C, v sobotu klesnou k -10 °C a v neděli až k -14 °C.

Ilustrační obrázek

Napadlo od poprašku po 11 cm sněhu

Noc na dnešek na většinu území přinesla sněžení. Nejvíce sněžilo na východě a severu Čech a to i mimo horské polohy. Výška nové sněhové pokrývky se ovšem značně liší.

Ilustrační obrázek

Do Česka se zpožděním přichází zima

Dnes k nám od severu začíná proudit chladný vzduch. Během dne se tak teploty nebudou příliš zvyšovat (naopak budou spíše klesat) a déšť bude přecházet ve sněžení. Již ráno se sněhové vločky objevily na mnohých místech severních a středních Čech.

Ilustrační obrázek

Na Moravě rekordních 15 °C, ve Finsku -40 °C

Nad naše území dnes proudí teplý vzduch z jihu. Nejvyšší teploty jsou aktuálně měřeny na jihovýchodě území, kde se díky čerstvému větru dostává teplý vzduch i do nižších poloh.

Ilustrační obrázek

Index kontinentality

Kontinentalita vyjadřuje, do jaké míry je klima dané oblasti pod vlivem oceánu nebo pevniny. Pro její vyjádření se používá celá řada indexů (tzv indexy kontinentality), které hodnotí, do jaké míry je podnebí kontinentální.

Ilustrační obrázek

Jaká je letošní zima z pohledu ledových dnů

Letošní zima připomíná prodloužený podzim a občas dokonce i jaro. Nesněží ani na horách, lyžařská střediska hlásí jen málo přírodního sněhu a v nížinách mrzne jen výjimečně při nízké oblačnosti.