Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Články

Ilustrační obrázek

Na Moravě rekordních 15 °C, ve Finsku -40 °C

Nad naše území dnes proudí teplý vzduch z jihu. Nejvyšší teploty jsou aktuálně měřeny na jihovýchodě území, kde se díky čerstvému větru dostává teplý vzduch i do nižších poloh.

Ilustrační obrázek

Index kontinentality

Kontinentalita vyjadřuje, do jaké míry je klima dané oblasti pod vlivem oceánu nebo pevniny. Pro její vyjádření se používá celá řada indexů (tzv indexy kontinentality), které hodnotí, do jaké míry je podnebí kontinentální.

Ilustrační obrázek

Jaká je letošní zima z pohledu ledových dnů

Letošní zima připomíná prodloužený podzim a občas dokonce i jaro. Nesněží ani na horách, lyžařská střediska hlásí jen málo přírodního sněhu a v nížinách mrzne jen výjimečně při nízké oblačnosti.

Ilustrační obrázek

Na západě Čech napadl sníh

V Česku po delší době sněžilo i v nižších polohách. Při přechodu frontálního systému napadl sníh především v Karlovarském kraji, večer se sněžení přesunulo i do Plzeňského kraje.

Ilustrační obrázek

Zima se připomněla ranním mrazem

Během noci se na většině území vyjasnilo a utišil se vítr, což vedlo k radiačnímu ochlazování. Alespoň mrazem na celém území se tak připomněla letošní mírná zima.

Ilustrační obrázek

Severoatlantická oscilace - NAO

Otázku, jak popsat vzory opakujícího počasí se stejnými projevy nebo jen s některými typickými vlastnostmi, si již položilo mnoho vědců. V současné době tomuto tématu však vévodí různé indexy, které zkoumají závislosti počasí nad určitou oblastí.

Ilustrační obrázek

Zima přichází nebo nepřichází?

V noci na dnešek přes naše území přešla studená fronta, po které k nám začal proudit chladnější vzduch. Ochlazení se projevilo zejména v místech, kde se v předchozích dnech netvořila nízká oblačnost.

Ilustrační obrázek

Teploty se v Čechách šplhají přes 13 °C

Krátce po poledne vystoupila teplota na stanici ČHMÚ v Českých Budějovicích až na 14,7 °C. V Českém Krumlově, Třeboni a Borkovicích teplota lehce překročila 13 °C.

Ilustrační obrázek

Severní Ameriku zasáhly extrémní mrazy

Severní Amerika dnes zažívá rekordně silné mrazy. V USA a Kanadě na mnohých místech teploty klesají pod -20 °C a to i ve velkých městech během dne. V Chicagu je aktuálně poledne a teploty jsou kolem -23 °C, ráno zde klesly až na -29 °C.

Ilustrační obrázek

Teploty v Čechách překročí jarních 10 °C

Zatímco v uplynulých týdnech padaly teplotní rekordy hlavně na Moravě a ve Slezsku, v následujících dnech se mohou objevit rekordně vysoké teploty naopak v Čechách. Již zítra se zde budou šplhat k 10 °C.