Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Články

Ilustrační obrázek

Tryskové proudění v zemské atmosféře

Vichřice a orkány ani zdaleka nedosahují takových rychlostí jako proudění v rozvinutých tropických cyklonách. Málokdo však již ví, že onen silný vítr se nad námi objevuje vcelku běžně. Lokalizován je ovšem převážně ve vyšších vrstvách troposféry.

Ilustrační obrázek

Hory čeká nástup sněhové pokrývky

Dnes zůstávají naše hory většinou bez sněhu, ale situace se rychle změní. Zítra přes naše území přejde studená fronta, po které k nám pronikne původem arktický vzduch. Sněhové vločky se v příštím týdnu vyskytnou i v nejnižších polohách.

Ilustrační obrázek

Pronikne k nám vzduch z polárních oblastí

Do Česka se již naplno chystá příchod zimního počasí. V posledních dnech teploty odpovídají většinou dlouhodobým průměrům, ale již příští týden se situace změní a teploty výrazněji poklesnou.

Ilustrační obrázek

Bouře na Sardinii si vyžádaly nejméně 14 obětí

V západním Středomoří se v posledních dnech vytvořila hluboká tlaková níže, která včera přinesla prudké bouřky na Sardinii, Korsiku a postupně i do Itálie. Nejsilnější bouřky se vyskytly včera během dne na Sardinii.

Ilustrační obrázek

Středozápad USA zasáhla silná tornáda

Více než 70 tornádo bylo včera hlášeno na americkém středozápadě. Ve státě Illinois přišlo o život šest lidí, desítky dalších byly zraněny. Malé město Washington ve státě Illinois silné tornádo zcela zdevastovalo, z domů zbyly jen trosky.

Ilustrační obrázek

Klasické listopadové inverze

V posledních dnech v Česku zažíváme klasické listopadové inverze. Ve vyšších vrstvách atmosféry k nám proudí teplejší vzduch, ale do nižších poloh se již mnohde nedostává.

Ilustrační obrázek

První ledové dny nastávající zimy

V tomto týdnu se setkáváme s chladnějším počasím, kdy k nám proudí relativně studený vzduch. Na většině území jsou zaznamenávány mrazové dny (dny s minimální teplotou vzduchu nižší než 0 °C). Není proto divu, že v horských oblastech byly k vidění i dny ledové.

Ilustrační obrázek

Nejméně hurikánů za desítky let hlásí Atlantik

V posledních letech jsme byli zvyklí slýchávat v letním období o velice silných hurikánech, které devastovaly pobřeží USA. Letošní sezona však byla výjimečná. Hurikán je označení pro tropickou cyklonu, která se nalézá v oblasti severního Atlantského oceánu nebo severovýchodního Pacifiku

Ilustrační obrázek

Sever Chorvatska hlásil vítr přes 200 km/h

V úvodu tohoto týdne postihla Evropu hluboká tlaková níže s názvem Teodor. Během noci na pondělí se její střed nacházel nad Jaderským mořem, ale do pondělního rána se přesunul nad jižní část Tyrhénského moře a tlak v tomto středu klesl až na 994 hPa.

Ilustrační obrázek

V Praze Klementinu letos padlo už 12 rekordů

Na meteorologických stanicích se zpravidla v klimatických údajích zaznamenává maximální, minimální a průměrná denní teplota. Právě u maximálních a minimálních teplot se často sleduje překonávání rekordů.