Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Martin na bílém koni dorazil do hor

Dnes ráno se naše hory probudily do zasněženého dne. Nejvíce sněhu napadlo na Šumavě, kde přibližně od 800 m leží souvislá sněhová pokrývka. Na hřebenech napadlo i přes 10 cm sněhu. Na ostatních horách se sněhová pokrývka drží spíše jen na hřebenech.

Ilustrační obrázek

Tajfun Haiyan slábne, Filipíny hlásí tisíce obětí

Oproti původním předpokladům tajfun Haiyan v Jihočínském moři slábne rychleji než se očekávalo. Díky tomu se stočil více k severu a na pobřeží severního Vietnamu dorazí o něco později. V současné době na Fujitově stupnici dosahuje 1. nejnižší kategorie.

Ilustrační obrázek

Všeobecná cirkulace atmosféry

Jedná se jakýsi hrubý popis pohybů a jevů, které se udávají napříč celou zeměkoulí a jsou pro určitá místa typické. Naznačuje, jakým způsobem proudí vzduchové hmoty nad povrchem, kam je rozváděno teplo a kde je pravděpodobný výskyt akčních center atmosféry.

Ilustrační obrázek

Teploty překonaly rekordy, bylo i 20 °C

Dnes k nám vrcholil příliv teplého vzduchu od jihozápadu. Na 75 ze 132 stanicích ČHMÚ měřících 30 a více let byly překonány teplotní rekordy. Rtuť teploměrů se mnohde šplhala přes 15 °C.

Ilustrační obrázek

Filipíny zasáhne extrémní tajfun Haiyan

Nejsilnější tajfun Haiyan v letošním roce se v těchto hodinách žene na Filipíny. Tlak v jeho středu poklesl až na 895 hPa a tajfun se tak zařadil mezi nejsilnější zaznamenané tajfuny na naší planetě.

Ilustrační obrázek

Do Česka se vrátí nadprůměrně vysoké teploty

Dnes a zítra se nejvyšší denní teploty budou držet kolem 9 °C, což jsou pro začátek listopadu průměrné hodnoty. Na horách se přechodně objeví i sněžení. Nástup zimy ovšem zdaleka nehrozí. Ve čtvrtek k nám totiž opět pronikne teplý vzduch z jižních částí Evropy.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě sníh, na Ještědu blesky

Dnes přes naše území přecházela studená fronta, po které k nám začal proudit chladnější vzduch. Odpoledne se pak v Čechách tvořily i přeháňky, které přinesly na Šumavu sněžení a na Liberecko bouřku. Několik blesků zasáhlo především Ještěd.

Ilustrační obrázek

Říjen byl v Česku teplotně nadprůměrný

Letošní říjen do Česka přinesl teplotně velmi rozmanité počasí. Zatímco úvod měsíce byl teplotně podprůměrný (dokonce nejchladnější od roku 1994), jeho druhá polovina byla naopak teplotně výrazně nadprůměrná (nejteplejší od roku 1989).

Ilustrační obrázek

Družicová meteorologie

K tomu, aby si člověk mohl udělat dobrou představu o počasí nestačí jen pozemní pozorování. Zapotřebí je podívat se na řadu dalších pomocníků, mezi které můžeme mimo jiné zařadit i družicové snímky.

Ilustrační obrázek

Malorku zasáhly silné bouřky

Studená fronta, která včera přešla přes naše území, přinesla změnu počasí i na samotný jih Evropy. Ve Středozemním moři se při jejím přechodu tvořily silné bouřky, které postihly Baleárské ostrovy.