Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Evropa hlásí rekordní teploty a tornáda

Vysoké teploty na severu Francie dnes večer ukončila studená fronta a s ní spojené bouřky. Silnější bouřky se ovšem ve Francii vyskytly v neděli, při nichž se na úplném severu Francie vytvořilo nejméně 5 tornád.

Ilustrační obrázek

Do Česka se přihnaly bouřky

Dnes přes naše území začala přecházet slábnoucí zvlněná studená fronta. Ta již v dopoledních hodinách (9:00) překvapila bouřkou poblíž Hradce Králové, na které uhodilo přes 40 blesků. Při svém postupu na východ její bouřková aktivita ustala.

Ilustrační obrázek

Šumava se pyšní podzimními barvami

Šumava se dnes probudila do mrazivého rána. Údolí se raději přikryla chuchvalci mlhy a traviny pokrylo jíní. Meteorologická stanice ČHMÚ Perla hlásila ráno -8,6 °C. Modrá obloha a barevné listí vykouzlily na šumavských plání jedinečnou atmosféru.

Ilustrační obrázek

O víkendu k nám začne proudit teplý vzduch

O víkendu začne počasí u nás ovlivňovat oblast vyššího tlaku vzduchu, díky které k nám bude proudit teplý vzduch. Příliv teplého vzduchu bude v sobotu znatelný především v hladině 850 hPa, kde se oproti pátku oteplí až o 10 °C (z 1 °C na 11 °C).

Ilustrační obrázek

Tajfun Wipha se žene na Japonsko

Předpokládá se, že během zítřejšího dne by měl tajfun slábnout a klesat by mělo i jeho ohodnocení na škále síly tajfunů. Měnit se bude také směr jeho pohybu a to až na SSV.

Ilustrační obrázek

Výrazné rozdíly v počasí

Poslední dny do Česka přinesly velké rozdíly počasí v jednotlivých oblastech. V pátek se na severovýchodě Moravy a ve Slezsku teploty dostaly nad 20 °C a na mnohých místech bylo nejtepleji od 10. září.

Ilustrační obrázek

Tropická bouře Phailin ohrožuje Indii

Jedna z nejsilnějších tropických bouří v Bengálském zálivu za poslední roky se v současné době nachází nedaleko pobřeží východní Indie. Tropická cyklóna se zformovala 4. října v Thajském zálivu.

Ilustrační obrázek

Jih Německa hlásí zimu, sněžilo i v Mnichově

Vydatné sněžení v noci na dnešek překvapilo jižní části Německa. V Horním Bavorsku napadl v polohách od 600 m první letošní sníh nezvykle brzy. Sněhové vločky ráno padaly dokonce i v Mnichově.

Ilustrační obrázek

Vlhkost vzduchu a její charakteristiky

Při dané teplotě je vzduch schopen pojmout jen určité množství vodní páry. Čím je vzduch teplejší, tím více vlhkosti (vodní páry) může pojmout. Pokud teplota poklesne a vzduch již není schopen pojmout původní množství vlhkosti, přebytek se vyloučí jako zkapalněná vodní pára.

Ilustrační obrázek

Za tropy na jih Španělska

Zatímco na našem území se v historii poslední tropická teplota (30,3 °C) vyskytla 4.10.1929 v Českých Budějovicích, na jihu Evropy jsou ještě v říjnu tropické teploty poměrně časté. V těchto dnech bychom je našli na samotném jihu Španělska.