Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Články

Ilustrační obrázek

Meteorologické stanice - dělení a význam

Pod pojmem meteorologická stanice se v meteorologickém slovníku skrývá tato definice: Místo, v němž se konají stanovená meteorologická pozorování podle dohodnutých mezinárodních nebo vnitrostátních postupů.

Ilustrační obrázek

Napršelo přes 30 mm, teď jsou na řadě přeháňky

Během včerejšího dne přes naše území začala přecházet okluzní fronta z Alp. Nejvydatnější srážky přinesla během dne a večer do jihozápadní poloviny Čech, kde spadlo i přes 30 mm srážek. Na Prachaticku v obci Tisovka spadlo na stanici ČHMÚ až 40 mm.

Ilustrační obrázek

Níže Joseph přináší déšť, do Alp i sněžení

Počasí nad střední Evropou v těchto dnech ovlivňuje tlaková níže nad Alpami, kterou němečtí meteorologové pojmenovali Joseph. Zatímco severní polovina Německa si tak užívá slunečné počasí s letními teplotami, na jihu panuje deštivé počasí.

Ilustrační obrázek

Krystaly na obloze aneb cirrovitá oblaka

Každý z nás již na obloze spatřil oblaka v podobě jemných vláken nebo plošek s vláknitým vzhledem bez výraznějšího pohybu vysoko na obloze. Jedná se o cirrovitá oblaka, která se nalézají ve výškách 6 až 13 km, kde jsou již běžné teploty kolem -40 °C.

Ilustrační obrázek

Filipíny sužují rozsáhlé povodně

V minulém týdnu se přes Filipíny přehnal tajfun Utor, který započal období vydatných dešťů. Voda v tomto týdnu zaplavila i hlavní město Manila. Za posledních 72 hodin zde spadlo až 500 mm srážek.

Ilustrační obrázek

V Německu řádilo tornádo, zranilo 27 lidí

Včera počasí ve střední Evropě ovlivňovala zvlněná studená fronta. Ta přinesla ojediněle silné bouřky. Nejvíce škod způsobila bouřka v Německu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, kde u obce Pommertsweiler řádilo tornádo o síle F1.

Ilustrační obrázek

Vliv tlakové výše převládne, bude slunečno

Dnes přes naše území sice přechází zvlněná studená fronta, ale slunečné počasí se již brzy vrátí. Ve středu totiž opět převládne vliv tlakové výše, jejíž vliv vydrží po celý zbytek týdne.

Ilustrační obrázek

Silné bouřky se vrátí, hrozí na většině území

Dnešní den bude opět na některých místech tropický. Rekordně vysoké teploty nás ovšem nečekají. Většinou se ustálí mezi 27 °C až 31 °C. Příliv teplého vzduchu zítra ukončí zvlněná studená fronta, která přinese bouřky. Ty mohou být ojediněle silné.

Ilustrační obrázek

Působivé tornádo na Sicílii

Velmi rozvinuté tornádo se včera (14.8.2013) v 18:00 vytvořilo na Sicílii poblíž města Agira (centrální Sicílie). Spojeno bylo s bouřkou, která přinesla především vydatné srážky s úhrny kolem 30 mm).

Ilustrační obrázek

Soutěž o nejlepší bouřkovou fotografii 2013

Podařilo se vám v letošním roce bouřku a s ní spojené nebezpečné doprovodné jevy vyfotografovat? Zúčastněte se dalšího ročníku oblíbené soutěže o nejlepší bouřkovou fotografii roku 2013. V soutěži můžete vyhrát kvalitní meteorologické přístroje.