Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Články

Ilustrační obrázek

Ranní teploty byly rekordně nízké

Po tropických vedrech a nadprůměrných teplotách nyní do Česka proudí chladný vzduch. Jeho příliv se nejvíce projevil v noci na dnešek a ráno, kdy na celém území vzduch výrazně prochladl. Teploty byly ještě nižší díky zcela jasné obloze a slabému větru.

Ilustrační obrázek

V severním Polsku se vytvořilo tornádo

Počasí v posledních dnech se v Evropě umoudřilo. Tropické teploty již panují jen na jihu Evropy, kde jsou v této době zcela běžné. Střední Evropa se dnes ochladila po přechodu další studené fronty.

Ilustrační obrázek

Úvod letošního srpna se zařadil mezi nejteplejší

Za sebou máme první dekádu srpna, která do Česka přinesla příliv tropického vzduchu. Na mnohých místech padaly teplotní rekordy a na Moravě byla dokonce dosažena nejvyšší teplota 39,7 °C v historii měření.

Ilustrační obrázek

Zapršelo na celém území

Včera přes naše území přecházela studená fronta, která přinesla déšť na celé území. Vydatně pršelo na Moravě a ve Slezsku, kde byl srážkový deficit z předchozích dnů největší. Nebezpečí požárů je v současné době na většině území nízké.

Ilustrační obrázek

V Brodu nad Dyjí bylo necelých 40 °C

Na Moravu a do Slezska dnes zesílil příliv tropického vzduchu. Zatímco na západě Čech byly odpolední teploty jen kolem 25 °C, na východě se šplhaly vysoko přes 35 °C. Dnešek byl na východě území jedním z nejteplejších dnů v historii měření.

Ilustrační obrázek

V Německu padaly kroupy o velikosti 12 cm

Včera se silné bouřky prohnaly jižní a východní polovinu Německa, kde způsobily rozsáhlé škody. V noci zasáhly i naše území, ale již byly o poznání slabší. V Německu se při bouřkách vyskytl náraz větru o síle 140 km/h (v oblasti Rhön).

Ilustrační obrázek

Výrazný shelf cloud přinesla mohutná bouřka

V sedm hodin ráno vznikla nedaleko švýcarských hranic ve Francii malá bouřka, která podél hranic pokračovala dále do jihozápadního Německa a dále narůstala. Rychlostí přes 70 km/h se přehnala jižním Německem a již krátce po 16. hodině dorazila na naše hranice.

Ilustrační obrázek

Konec tropů je v dohlednu

Dnešní den je v Česku opět tropický. Teploty zejména v Čechách již ovšem nejsou tak vysoké jako včera. Nejtepleji je na Moravě, kde se rtuť teploměrů šplhá přes 34 °C. Příliv teplého vzduchu bude ovšem v úvodu příštího týdne opět zesilovat.

Ilustrační obrázek

V noci se Čechami prohnaly bouřky

Přes naše území začíná postupovat zvlněná studená fronta. První bouřky přinesla již v noci. Krátce před půlnocí padaly 2 cm kroupy v Ústí nad Labem. Další bouřky se v noci začaly formovat v Bavorsku a při svém postupu přes Čechy výrazně zesílily.

Ilustrační obrázek

Další rekordně teplý den, bylo téměř 39 °C

Před necelým týdnem v neděli po celém Česku padaly teplotní rekordy. Dnes se k nám extrémně vysoké teploty vrátily, teploty se opět šplhaly téměř k 39 °C. Nejtepleji bylo na stanici ČHMÚ v Brodu nad Dyjí u Břeclavi, kde se odpoledne rtuť teploměru zastavila na 38,7 °C.