Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Prázdninové počasí v Evropě

Nejchladněji je na severu (do 20 °C). Čím více směřujete k jihu, tím je tepleji. Ve Španělsku ve vnitrozemí se teploty šplhají na 35 °C.

Ilustrační obrázek

Vzrostlo nebezpečí požárů

Suché počasí z posledních dnů zvýšilo riziko požárů v Česku. Před vysokým rizikem dnes dopoledne v letošním roce poprvé varoval i Český hydrometeorologický ústav.

Ilustrační obrázek

Po červnových deštích nastalo sušší počasí

Květen a červen do Česka přinášel rekordní množství srážek, které způsobily rozsáhlé povodně. První polovina roku byla na některých místech i nejdeštivější v historii měření. V posledních týdnech se ovšem situace mění.

Ilustrační obrázek

Blesková povodeň zasáhla Toronto

Největší město Kanady Toronto včera ve večerních hodinách zasáhla silná bouřka, která způsobila bleskové povodně. Ve městě spadlo za 24 hodin až 126 mm srážek, přičemž značná část celkového úhrnu spadla během pár hodin.

Ilustrační obrázek

Městečko v USA zasypaly kroupy

Nezvykle silné krupobití v tomto týdnu ve středu zasáhlo městečko Santa Rosa v USA (ve státě Nové Mexiko). Po prudké bouřce, která se do oblasti přihnala kolem 18:00 a trvala půl hodiny, se městečko změnilo v zimní krajinu.

Ilustrační obrázek

Od neděle převládne slunečné počasí

Nad střední Evropu se po delší době rozšíří rozsáhlá azorská tlaková výše, která přinese slunečné počasí. Již zítra odpoledne a večer začnou od severu přeháňky ustávat a oblačnost se bude protrhávat. V neděli u nás převládne slunečné počasí s letními teplotami.

Ilustrační obrázek

Do Česka se vrátily bouřky

Do Česka se opět vrátily přívalové srážky a hasiči vyjíždějí k zatopeným sklepů. Včera bylo několik událostí hlášeno na severu Čech, kde některé oblasti pokryla souvislá vrstva krup. Dnes bouřky zasáhly především centrální části České republiky.

Ilustrační obrázek

První červencové ráno přineslo na hory mráz

Díky nočnímu vyjasnění a utišení větru byly dnešní ranní teploty nízké. Na horách se dokonce objevil i mráz. Nejnižší teploty byly zaznamenány na Šumavě. Na stanici ČHMÚ na Modravě (Rokytská slať) teplota klesla na -4 °C a Březník hlásil -3,2 °C.

Ilustrační obrázek

Západní pobřeží USA sužují rekordní vedra

Rekordní vlna veder v tomto týdnu zasáhla západ USA. Teploty se ve stínu v Mohavské poušti šplhaly až na 50 °C. Vlna veder vrcholí právě o tomto víkendu. Na letišti ve městě Needles v Kalifornii v sobotu bylo naměřeno 50 °C, v Palm Springs se teplota vyšplhala na 49 °C.

Ilustrační obrázek

Letní teploty se vrátí příští týden

Po celý tento týden k nám proudí chladný vzduch od severozápadu. Nejvyšší denní teploty v úvodu týdne na některých místech nepřekročily ani 13 °C. Dnes se začalo oteplovat, ale letní teploty v Česku stále nikde nejsou a ani v dalších dnech nebudou.