Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Česku hrozí další povodně

Letošní rok je zatím nadprůměrně deštivý. Po vydatných deštích na přelomu května a června, po kterých Čechy zasáhly rozsáhlé povodně, nás dnes a zítra čekají další vydatné a trvalé deště. Řeky stoupnou až na nejvyšší stupně povodňové aktivity a opustí svá koryta.

Ilustrační obrázek

ČHMÚ varoval před extrémním deštěm

Český hydrometeorologický ústav dnes dopoledne vydal výstrahu na vydatný déšť, která začne platí zítra ráno, na severovýchodě Česka až zítra odpoledne. S nízkým stupněm nebezpečí platí pro kraje Jihočeský, Středočeský, Královéhradecký a Liberecký.

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu se výrazně ochladí

Letní počasí v příštím týdnu v Česku skončí. Hned v pondělí k nám začne proudit chladný vzduch a rozprší se. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat jen mezi 14 °C až 18 °C, při trvalejším dešti jen kolem 13 °C.

Ilustrační obrázek

Čechy zasáhly silné bouřky

Po tropických vedrech k nám včera dorazily silné bouřky. První se vytvořily již v Karlovarském kraji. Kroupy byly hlášeny v Dolním Žandově (do 1 cm) či v obci Brť na Toužimsku (do 3 cm).

Ilustrační obrázek

Tornádo v Krnově odnášelo střechy

Bouřky často doprovázely velké kroupy a silné nárazy větru. V Krnově se dokonce při bouřce v 17:30 vytvořilo tornádo, které zasáhlo západní části města.

Ilustrační obrázek

Centrum Prahy se rozpálilo až na 37,2 °C

dnešní den byl nejteplejší ve středních, jižních a západních Čechách, kde se v nižších polohách teploty dostaly i nad 35 °C. Nejtepleji bylo na Plzeňsku a v centru Prahy. Na stanici ČHMÚ v Karlově se teplota zastavila až na 37,2 °C.

Ilustrační obrázek

Teploty překročily 30 °C, padnou rekordy

Teploty dnes poprvé v tomto roce překročily tropických 30 °C. Nejtepleji je na jihu Čech a Moravy. Ze stanic ČHMÚ se jako první dostala teplota nad 30 °C ve městech Tábor, Brno a Vyšší Brod.

Ilustrační obrázek

Pozorovatelné byly noční svítící oblaky

Noční svítící oblaky jsou pozorovatelné jednu až dvě hodiny po západu nebo před východem Slunce na začátku léta. Každoročně se vyskytují desetkrát až dvacetkrát (zejména v místech, která nejsou narušena světelným smogem).

Ilustrační obrázek

UV index dosáhne velmi vysokých hodnot

V příštím týdnu do Česka začne proudit tropický vzduch z jihu. Navíc bude v období od 16.6. do 19.06. ozonová vrstva nad naším územím výrazně zeslabena. Podle solární a ozonové observatoře v Hradci Králové bude ozonová vrstva zeslabena o 8% až 15%.

Ilustrační obrázek

Čekají nás první tropické teploty

Zatímco v minulém roce se první tropický den vyskytl v Česku již rekordně brzy na konci dubna, letos na něj stále čekáme. Na žádné meteorologické stanici zatím nebyl naměřen tropický den (den, kdy se teplota dostane nad 30 °C).