Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Články

Ilustrační obrázek

Vydatný déšť se vrátí, opět hrozí povodně

Do Česka se opět po několika dnech vrátí vydatné srážky. Zatímco dnes se bude jednat jen o lokální bouřky, zítra a v pondělí se již rozšíří na větší část území.

Ilustrační obrázek

Dunaj a Labe zaplavují města

Po vydatných srážkách o víkendu a výrazných vzestupech horních toků řek, se dnes dramatická situace přesunula na dolní toky. Česko a Německo nejvíce sužuje Labe, zato Rakousko, Slovensko a Maďarsko bojuje s Dunajem.

Ilustrační obrázek

Počasí se umoudří, teploty překročí 20 °C

Zatímco v posledních dnech v Česku panují podprůměrné teploty (v Praze bylo přes 20 °C naposledy 19. května), v dalších dnech se bude situace zlepšovat. Počasí se vrátí k obvyklým teplotám pro začátek června.

Ilustrační obrázek

Příčiny letošních povodní

Příčinou povodní není ovšem jen déšť v posledních dnech. Situace na povodně se v Čechách vytváří již několik měsíců. Letošní rok je v Čechách nadprůměrně deštivý. V Praze nebo na Milešovce je úvod letošního roku nejdeštivější od roku 1986.

Ilustrační obrázek

Včerejší den přinesl další vydatné srážky

Od včerejšího do dnešního rána v Česku opět spadlo nadprůměrné množství srážek. Na území Čech se vyskytoval trvalý déšť, na Moravě přeháňky. Ojediněle se vyskytly i bouřky. Nejvíce srážek spadlo v Jizerských horách, Krkonoších, na Šumavě a nezvykle i na východě středních Čech.

Ilustrační obrázek

Na Moravě se tvořily tromby

Zatímco Čechy dnes sužoval trvalý déšť, na Moravě vysvitlo přechodně i slunce a teploty se šplhaly až přes 20 °C. Díky tomu se rozvíjela konvekce a narůstala bohatá kupovitá oblačnost, na které se začaly tvořit přeháňky a bouřky.

Ilustrační obrázek

Labe v Hostinném zaplavilo město

V Královéhradeckem kraji byla dopoledne nejhorší situace především v Hostinném a Rudníku. Zaplaveny byly například silnice mezi Svobodou nad Úpou, Janskými Lázněmi a Pecí pod Sněžkou. Několik lidí v kraji musel zachraňovat i vrtulník.

Ilustrační obrázek

Po nočních deštích a bouřkách je situace vážná

V noci se srážky soustředily především do pásu táhnoucího se od Krkonoš přes střední Čechy až po Šumavu. V této oblasti se vyskytovaly velmi vydatné srážky doprovázené i bouřkami. Za noc a ráno na našem území dle ČHMÚ uhodilo i přes 1500 blesků.

Ilustrační obrázek

Aktuální povodňová situace v Plzni

V Plzeňském kraji zatím spadlo většinou od 15 do 25 mm srážek a díky výrazné nasycenosti povodí zde stoupá většina řek. Kulminace na Berounce se očekává až v pondělí. Berounka se tvoří soutokem čtyř řek právě v Plzni.

Ilustrační obrázek

Začalo meteorologické léto, v Laponsku je 30 °C

Chladné a deštivé počasí ovšem nepanuje v celé Evropě. Severní Evropa zažívá rekordní teploty, které zde nejsou typické ani ve vrcholném létě. V Utsjoki, což je nejsevernější obec Finska, teplota včera překročila i 30 °C.