Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Tornádo o síle F4 zdevastovalo město Moore

Mohutné tornádo se přehnalo městem Moore v Oklahomě. Tornádo si vyžádalo 24 obětí a dalších 145 lidí zranilo. Oblast kolem města Moore je zcela zpustošená.

Ilustrační obrázek

Za teplem do východní Evropy

Dnes k nám začal proudit chladnější vzduch, což je po přechodu tlakové níže častým jevem. Nezvyklá je ovšem oblast, ze které k nám proudí. Chladný vzduch k nám proniká z jižní Francie.

Ilustrační obrázek

Českem se prohnala squall line

Českem se poprvé v letošním roce prohnala mohutnější squall line (bouřky formované do linie) a přinesla s sebou především silné nárazy větru, které jsou právě pro squall line charakteristické.

Ilustrační obrázek

Příští týden bude o poznání chladnější

Zatímco po většinu tohoto týdne byly teploty nadprůměrné, v příštím týdnu budou podprůměrné. Nejvyšší denní teploty se v těchto dnech v průměrů pohybují lehce nad 20 °C, v příštím týdnu se jen zřídka dostanou k těmto hodnotám.

Ilustrační obrázek

Dnes ráno i mrazíky, ke konci týdne léto

Dnešní ráno bylo chladné. Teploty se v průměru pohybovaly kolem 5 °C. Nejnižší teplotu v nižších polohách hlásila Plzeň, kde teploty klesly až ke 2 °C. Na stanici ČHMÚ v Plzni Bolevci dokonce až na 0,2 °C

Ilustrační obrázek

Další tornádo v Evropě řádilo v Maďarsku

V Evropě dnes bylo pozorováno další výrazné tornádo, na jaké jsou lidé zvyklí spíše v USA. Tentokrát se vytvořilo při silných bouřkách na severovýchodě Maďarska. V 15:15 se ze základny bouřkového oblaku v obci Őr spustilo k zemi tornádo.

Ilustrační obrázek

Spadlo přes 30 mm, deštivé počasí nekončí

Počasí na Českem dnes ovlivnila zvlněná studená fronta. Z Alpské oblasti přinesla do Čech trvalý a poměrně vydatný déšť. Pršet začalo již po půlnoci a pozvolna se déšť rozšiřoval dále na východ. V současné době začíná pršet na Moravě.

Ilustrační obrázek

Vzdušný vír zřejmě dosáhl u Chomutova k zemi

Příznivé podmínky pro tvorbu tromb, kterých se nad naším územím v posledních dnech několik vytvořilo, pokračovaly i v průběhu včerejšího dne. Nejvýraznější vzdušný vír se vyskytl u města Chomutov.

Ilustrační obrázek

Nad Českem se vyskytla řada tromb

V posledních dnech jsou z řady míst v Česku hlášeny tromby (vzdušné víry, které se nedotknou zemského povrchu). Nejvýraznější se vyskytla v neděli 5.5. kolem 16:40 na Havlíčkobrodsku. Fotografie této tromby přicházejí z řady míst v tomto okresu.

Ilustrační obrázek

Severní Itálii zasáhlo silné tornádo

V severní Itálii v regionu Emilia-Romagna se dnes odpoledne kolem 17:00 v bouřce vytvořilo výrazné tornádo. Supercelární bouřka, při které se tornádo vytvořilo, přinesla přívalové srážky, kroupy a silný vítr.