Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Severní Itálii zasáhlo silné tornádo

V severní Itálii v regionu Emilia-Romagna se dnes odpoledne kolem 17:00 v bouřce vytvořilo výrazné tornádo. Supercelární bouřka, při které se tornádo vytvořilo, přinesla přívalové srážky, kroupy a silný vítr.

Ilustrační obrázek

Silné bouřky zasáhly Slovensko

Počasí nad naším územím dnes ovlivňuje frontální vlna, která na východ území přinesla vydatné srážky a několik bouřek. Silné bouřky ovšem zůstaly těsně za našimi východními hranicemi. Odpoledne a večer se prohnaly Slovenskem.

Ilustrační obrázek

Česko zasáhne vydatný déšť a bouřky

Nad střední Evropu se i nadále vlní teplotní rozhraní, na kterém se vytvoří frontální vlna s tlakovou níží. Přes naše území začne přecházet zítra a přinese komplikace. Očekávají se vydatné srážky a na východě území i bouřky, které budou ojediněle silné.

Ilustrační obrázek

Denní chod teploty – kdy měříme nejvyšší

Vlivem slunečního záření mají teploty během dne výrazný denní chod a závisí na době měření. Nejvýraznější denní chod teploty je patrný při anticyklonálním slunečném počasí v letních měsících.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly kroupy a přívalové srážky

Nad Českem se dnes udržovalo teplotní rozhraní, které oddělovalo chladný vzduch na severozápadě území od teplého na jihovýchodě. Na jižní Moravě tak bylo až 25 °C, zatímco na Ústecku se teploty držely u 10 °C.

Ilustrační obrázek

První letošní upozornění na silné bouřky

Po rekordně teplém dnešku přes naše území začne přecházet zvlněná studená fronta. První přeháňky a bouřky se mohou objevit již dnes večer na západě Čech. Zítra se během dne v Čechách budou tvořit další.

Ilustrační obrázek

Teploty opět dosáhnou letních hodnot

Dnes se k nám rozšířil nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. Na většině území se tak protrhala oblačnost a teploty se na Moravě šplhají až na 20 °C. Ještě vyšší teploty se očekávají v příštím týdnu. V pondělí a v úterý se budou pohybovat mezi 17 °C až 21 °C.

Ilustrační obrázek

Teploty překonávají historické rekordy

Teploty se dnes při slunečném počasí šplhají i přes letních 25 °C a překonávají historická maxima pro 18. dubna. Teplotní rekord padl i v Praze Klementinu, kde se pravidelně měří již od roku 1775. Zatím nejvyšší teplota 25,5 °C zde byla naměřena v roce 1934.

Ilustrační obrázek

Ve čtvrtek 25 °C, poté prudká změna

Dnes se zejména na západě Čech teploty šplhají přes 20 °C. Podobné teploty nás čekají i zítra a pozítří. Příliv teplého vzduchu k nám bude vrcholit ve čtvrtek, kdy se očekávají rekordně vysoké teploty. Rtuť teploměrů se bude odpoledne pohybovat mezi 21 °C až 25 °C.

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu až 20 °C

Již dnes se v Břeclavi na jižní Moravě teplota šplhá až k 17 °C. Na zbytku území takto teplé počasí ovšem zavládne až v neděli, kdy k nám postupně začne proudit teplý vzduch od jihozápadu. V příštím týdnu bude ještě o poznání tepleji.