Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Chybí nám sluneční svit

Letošní rok přináší velmi málo slunečního svitu. Většinou je hodně oblačnosti a modrá obloha je k vidění jen výjimečně. V každém měsíci se úhrny slunečního svitu blíží k nejnižším naměřeným hodnotám v historii.

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu se dočkáme jara

Zatímco první dubnový týden již zůstane rekordně chladným, v příštím týdnu se začne oteplovat. Příliv chladného arktického vzduchu v úterý skončí a začne k nám proudit teplejší vzduch z Atlantiku. Teploty se tak již v úterý dostanou k 10 °C.

Ilustrační obrázek

Do Česka dorazí další sněžení

Zítra v Česku začne od jihovýchodu opět sněžit, v nižších polohách (zejména na Moravě) se přechodně objeví i déšť. Počasí u nás totiž ovlivní další tlaková níže, která bude postupovat ze Středomoří přes Balkán dále k severovýchodu.

Ilustrační obrázek

Aprílová konference meteorologů

Dnes 1. dubna v poledne západoevropského času začala mimořádná konference meteorologů v Bruselu. Svolána byla s jediným cílem. Oznámit výsledky několikaměsíčního zkoumání změn klimatu Evropy.

Ilustrační obrázek

Nejvydatnější jarní sněžení od roku 1996

Zejména severovýchod Česka dnes zasypává nezvyklé množství sněhu. Na mnohých místech již napadlo přes 25 cm sněhu a stále sněží. Je takto vydatné sněžení a navíc v březnu běžné?

Ilustrační obrázek

Jih a východ Česka čeká příval sněhu

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal upozornění na sněžení, které k nám dnes večer od jihu dorazí. Nestává se příliš často, aby na konci března a ještě k tomu o Velikonocích bylo vydáno upozornění před vydatným sněžením.

Ilustrační obrázek

Na většině území napadl sníh

V noci na dnešek počasí nad naším územím začala ovlivňovat tlaková níže a s ní spojený frontální systém, který na většinu území přinesl sněžení. Napadlo od poprašku až po 10 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Jaro o Velikonocích nečekejte

Napsat přesnou předpověď počasí na Velikonoce je i pár dnů před jejich začátkem obtížné. Velmi chladné počasí, které panuje v těchto dnech, zítra pozvolna skončí. Pravé jarní počasí ovšem nenastane.

Ilustrační obrázek

Pocitová teplota, nespoléhejte jen na teploměr

Teplota je důležitou veličinou, která ovlivňuje náš každodenní život. Mnoho lidí si kupuje venkovní teploměry nebo sleduje měření z meteorologických stanic po celém Česku. Údaj, který naměříme na teploměru, nám ovšem nedává ucelený přehled o tom, jak tuto teplotu bude vnímat náš organismus.

Ilustrační obrázek

Teplotní rekordy padly na většině stanic

Dnešní ráno bylo velmi mrazivé. Na celém území se vyskytly na březen velmi tuhé mrazy. V druhé polovině března naposledy takto mrzlo v roce 1987. Na severovýchodě byla ojediněle zaznamenána i nejnižší teplota letošní zimy.