Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Články

Ilustrační obrázek

V neděli bude vydatně pršet

Již dnes začalo na západě Čech v ranních hodinách pršet, ale vydatně se rozprší až v noci. Srážky budou přicházet od jihu. Z Alp přes naše území přejde tlaková níže.

Ilustrační obrázek

Babí léto

I letos v následujících dnech zaznamenáme jednu z nejznámějších povětrnostních singularit (situace, která se opakuje pravidelně přibližně ve stejnou dobu) ve střední Evropě, tzv. babí léto.

Ilustrační obrázek

Na Trutnovsku se v pondělí vyskytlo tornádo

V pondělí (13.9.2010) se v Česku vyskytlo letos již čtvrté tornádo. Naštěstí od předchozích případů nejsou hlášeny žádné škody. Tornádo se vyskytlo v neobydlené oblasti (nachází se zde rozsáhlejší prostranství lesů, luk a polí).

Ilustrační obrázek

V Doksanech byl letní víkend

V Čechách o víkendu převládlo slunečné počasí, zejména v neděli. Teploty se šplhaly přes 20 °C. Na horách a ve Slezsku, kde bylo většinou zataženo a v sobotu pršelo, se pohybovaly kolem 17 °C.

Ilustrační obrázek

Proč prší víc na horách?

Srpen byl v Česku a v celé střední Evropě nezvykle bohatý na srážky. Nejvíce srážek spadne obvykle v horských oblastech, a to především na návětrných stranách. Větší srážkové úhrny v horách způsobuje jejich povrch (orografie).

Ilustrační obrázek

Do Česka proudí chladný vzduch

Česko je aktuálně jedním z nejchladnějších míst Evropy. Zatímco v severnějších městech jako je Oslo, Dublin nebo Kodaň se teploty šplhají k 17 °C, u nás zůstávají jen u 12 °C. Včera dokonce v nadmořských výškách nad 600 m nepřesáhly většinou ani 10 °C.

Ilustrační obrázek

Olešnici zasáhlo tornádo

Obcí Olešnice na jižní Moravě a jejím blízkým okolím se včera (24.8.2010) mezi 18:45 až 18:55 prohnalo tornádo. Naštěstí bylo jen slabé. Podle Fujitovy stupnice (stupnice sloužící k změření síly tornáda, která má 5 stupňů) dosáhlo zřejmě druhého nejnižšího stupně F1.

Ilustrační obrázek

Bouřky v Čechách 15.8.2010

Zatímco ráno a dopoledne bouřilo na východě našeho území, odpoledne a v noci se bouřky vyskytovaly výhradně v Čechách. Během dne se tvořily hlavně na severu území a byly spíše mírné intenzity.

Ilustrační obrázek

V Jičíně se objevila tromba

Jen 100 m od zemského povrchu se včera v Jičíně v Královéhradeckém kraji otáčel vzdušný vír (tromba). Na její vytvoření stačila pouhá přeháňka.

Ilustrační obrázek

Bouřky se ženou západem Česka

Západní polovinou Čech nyní přechází od jihozápadu k severu až severovýchodu bouřky, které se vytvořily na Šumavě. V následujících hodinách zasáhnou hlavně Ústecký kraj a část Středočeského a Libereckého kraje.