Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Články

Ilustrační obrázek

Na jihu Čech se očekává vydatný déšť

Nad naším územím se bude vlnit další studená fronta, která do Česka přinese vydatné srážky. Díky nim se očekávají zejména na jihu země vzestupy hladin řek. Horní toky mohou ojediněle dosáhnout i 3. SPA.

Ilustrační obrázek

Rekordní vedra v Rusku

Rusko již několik týdnů sužují rekordní vedra. Teploty se i v Moskvě šplhají každý den (od 14. července) vysoko přes 30 °C. Dne 29. července zde byl naměřen absolutní teplotní rekord 37,7 °C.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly vydatné deště

V noci na dnešek se nad východní Čechy z Rakouska nasunula rozsáhlá bouřková oblačnost. Při jejím přechodu přes naše území uhodilo téměř 1700 blesků. Bouřky byly bohaté především na srážky, ale vyskytly se i kroupy.

Ilustrační obrázek

V neděli bude až 30 °C

Zatímco dnes je stále počasí podmračené a teploty zůstávají zejména na východě jen pod 20 °C, o víkendu se konečně oteplí a v Česku převládne letní počasí. V sobotu se tepoty budou pohybovat většinou kolem 25 °C.

Ilustrační obrázek

Česko zasáhly silné bouřky

Sobotní počasí do Česka přineslo na zvlněné studené frontě silné bouřky. První se začaly vytvářet nad ránem v Bavorsku. Na západ Čech dorazily v 05:00. Na jejich čele byla silná húlava - vítr v nárazech dosahoval rychlosti až přes 110 km/h.

Ilustrační obrázek

Západní Evropou se přehnaly silné bouře

Západní Evropu včera zasáhly již podruhé v tomto týdnu velmi silné bouřky (poprvé sužovaly západní Evropu v pondělí). Řádění bouřek si v Evropě vyžádalo tři oběti a desítky zraněných. Nejhůře byla postižena Francie, Belgie, Nizozemsko a Německo.

Ilustrační obrázek

O víkendu padly desítky teplotních rekordů

Víkend do Česka přinesl tropické teploty. Ty na většině míst v Čechách překročily 30 °C a to ojediněle i v horských oblastech. Na Moravě a zejména ve Slezsku bylo o pár stupňů chladněji. Stanice ČHMÚ v obci Desná-Souš v Jizerských horách v sobotu odpoledne naměřila 30,1 °C.

Ilustrační obrázek

O víkendu nás čekají rekordní vedra

Zatímco dnes se ochladilo a na většině území i zapršelo, v dalších dnech se opět rychle oteplí. V pátek již teploty začnou vystupovat až k tropickým 30 °C. Ještě tepleji bude ovšem o víkendu, kdy teploty vystoupí až k 35 °C.

Ilustrační obrázek

Od úterý bude až 30 °C

Po více než dvou týdnech nás opět čekají tropické teploty. Naposledy se rtuť teploměrů vyšplhala přes 30 °C v sobotu 12.6. na Moravě a ve Slezsku. Nyní se do Česka tropické teploty vrátí.

Ilustrační obrázek

Ve Středomoří se postupně otepluje

Ve Středomoří začíná po deštivých a chladných dnech konečně převládat slunečné počasí. Nejtepleji je ve Španělsku, kde se dnes teploty šplhají přes 30 °C. Na pobřeží Francie se teploty pohybují kolem letních 25 °C.