Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

O víkendu nás čekají rekordní vedra

Zatímco dnes se ochladilo a na většině území i zapršelo, v dalších dnech se opět rychle oteplí. V pátek již teploty začnou vystupovat až k tropickým 30 °C. Ještě tepleji bude ovšem o víkendu, kdy teploty vystoupí až k 35 °C.

Ilustrační obrázek

Od úterý bude až 30 °C

Po více než dvou týdnech nás opět čekají tropické teploty. Naposledy se rtuť teploměrů vyšplhala přes 30 °C v sobotu 12.6. na Moravě a ve Slezsku. Nyní se do Česka tropické teploty vrátí.

Ilustrační obrázek

Ve Středomoří se postupně otepluje

Ve Středomoří začíná po deštivých a chladných dnech konečně převládat slunečné počasí. Nejtepleji je ve Španělsku, kde se dnes teploty šplhají přes 30 °C. Na pobřeží Francie se teploty pohybují kolem letních 25 °C.

Ilustrační obrázek

Na Pardubicku se vyskytlo několik tromb

V pátek přes naše území přecházela tlaková níže. Na východní polovinu území ještě proudil teplý a velmi vlhký vzduch a tvořily se zde četné přeháňky a bouřky. Na některých místech byly pozorovány i tromby.

Ilustrační obrázek

Přívalové deště na Děčínsku

Během včerejšího dne se zejména na Šumavě začaly vytvářet bouřky, které postupovaly k severu až severovýchodu. Pozdě odpoledne zasáhly i sever Čech. V některých bouřkách se vyskytly tak intenzivní srážky, že voda zaplavila některé obce.

Ilustrační obrázek

Na západě Čech dnes byly tropické teploty

Dnes byly letos poprvé v Česku zaznamenány tropické teploty. Na západě Čech na většině míst teplota odpoledne přesáhla 25 °C. Na některých místech vystoupila až k 30 °C. Po 17. hodině hlásila stanice v Plzni teplotu 30 °C.

Ilustrační obrázek

Na východě bude opět vydatně pršet

Východ Česka zasáhnou v úterý další vydatné a trvalé srážky. Nejvíce by opět mělo pršet v okolí Beskyd, kde může během úterý spadnout kolem 80 mm srážek. Lze tak očekávat rychlý vzestup hladiny řek na povodňové stupně.

Ilustrační obrázek

Nedělní bouřky přinesly na Moravu trombu

Při nedělních bouřkách (23.5.) se na Moravě v obci Lobodice (okres Přerov) vyskytla tromba. Jedná se o vzdušný vír, který připomíná tornádo, avšak je o dost slabší a nedosahuje zemského povrchu (představuje tak většinou nebezpečí jen pro sportovní létání).

Ilustrační obrázek

Českem se prohnaly silné bouřky

Včera přes naše území přecházela studená fronta. Ta přinesla na většinu území bouřky. Na některých místech byly silné. Na Liberecku se několik obcí ocitlo bez proudu, když vyvrácené stromy poničily dráty elektrického vedení.

Ilustrační obrázek

Na Lysé hoře napadlo půl metru sněhu

Na území Slezska již několik dní vydatně a trvale nejen prší, ale na hřebenech hor i sněží. Na Lysé hoře padá mokrý sníh a teploty se drží kolem nuly. Od neděle tu připadlo při intenzivních srážkách půl metru sněhu.