Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Víkend bude chladný a deštivý

Zatímco zítra ještě teploty vystoupí na jižní Moravě až k 20 °C, o víkendu v Česku převládne deštivé a chladné počasí. Pršet bude hlavně v noci ze soboty na neděli a v neděli na východě území. Srážky mohou být ojediněle intenzivní.

Ilustrační obrázek

Tornádo u Pardubic

Dnes krátce před polednem (v 11:47) bylo nedaleko od Pardubic (východně) pozorováno malé tornádo. K jeho vytvoření stačila slabá přeháňka (nejednalo se o bouřku) v poledních hodinách.

Ilustrační obrázek

Shelf cloud 9.5.2010

Včera Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Středočeský kraj zasáhly bouřky. Jednalo se většinou jen o mírné bouřky (spadlo kolem 6 mm srážek a přechodně zesílil vítr).

Ilustrační obrázek

Frontální rozhraní napříč Evropu

Západ a východ Evropy již několik dní odděluje frontální rozhraní. Zatímco ve východní Evropě se teploty šplhají přes 24 °C, v západní zůstávají jen kolem 13 °C. V Maďarsku se dnes teploty šplhají až k 25 °C a je slunečno.

Ilustrační obrázek

První letní den

Dnes jsme v Česku zaznamenali první letní den. Teploty v západní polovině Čech vystoupily až k 25 °C. V Plzni naměřili až 25,5 °C. Kolem letních hodnot se pohybovala denní maxima i ve středních Čechách a v Polabí.

Ilustrační obrázek

Ranní teploty klesly pod bod mrazu

V přílivu chladnějšího vzduchu včera a dnes při nočním vyjasnění ranní teploty klesly na některých místech pod bod mrazu. V horských údolích dokonce až k -10 °C. Stanice ČHMÚ na Jizerce hlásila dnes ráno téměř -11 °C.

Ilustrační obrázek

Gadget zobrazující počasí

Připravili jsme pro vás gadget (miniaplikaci), který umí zobrazit předpověď počasí a aktuální počasí přímo na vaší ploše operačního systému Windows Vista nebo Windows 7.

Ilustrační obrázek

Sopečný popel nad Českem

Oblak vulkanického popela zasáhne mezi 12. a 14. hodinou postupně od severozápadu celý letový prostor ČR a to od země až do letové hladiny FL350 (cca 11 km).

Ilustrační obrázek

Deštivý týden končí

Od začátku týdne na některých místech každý den pršelo. Nejvíce srážek spadlo na východě Česka. V pondělí pršelo hlavně na jihu Moravy, ale v úterý se trvalý déšť rozšířil na celou Moravu a do Slezska.

Ilustrační obrázek

V Plzni se během pár hodin oteplilo o 22 °C

Zatímco ráno teploty klesaly pod nulu, odpoledne se šplhaly až k 20 °C. Nejvyšší teplota byla v Česku naměřena v Plzni, kde bylo 21 °C. Ráno zde ovšem teplota klesla až k mrazivým -1 °C. Během pár hodin se v Plzni oteplilo o 22 °C.