Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Deštivý týden končí

Od začátku týdne na některých místech každý den pršelo. Nejvíce srážek spadlo na východě Česka. V pondělí pršelo hlavně na jihu Moravy, ale v úterý se trvalý déšť rozšířil na celou Moravu a do Slezska.

Ilustrační obrázek

V Plzni se během pár hodin oteplilo o 22 °C

Zatímco ráno teploty klesaly pod nulu, odpoledne se šplhaly až k 20 °C. Nejvyšší teplota byla v Česku naměřena v Plzni, kde bylo 21 °C. Ráno zde ovšem teplota klesla až k mrazivým -1 °C. Během pár hodin se v Plzni oteplilo o 22 °C.

Ilustrační obrázek

Východ Čech překvapil příval sněhu

Během noci přes naše územní jen pozvolna přecházela frontální vlna. Přinesla vydatné srážky, které byly v Čechách a ráno i ve Slezsku většinou od 500 m sněhové.

Ilustrační obrázek

Vznik a pohyb blesku

Velmi nebezpečným projevem bouřek je blesk. Příčinou blesku mezi oblakem (resp. částicemi ledu a vody) a zemí je vyrovnání záporného náboje bouřkového oblaku s kladným nábojem povrchu země.

Ilustrační obrázek

Do Česka dorazily bouřky

Západní a severní polovinou Česka dnes zasáhly první výraznější bouřky tohoto roku. Po rekordně teplém dnu, kdy se teploty šplhaly až přes 20 °C (nejtepleji bylo v Plzni, kde nejvyšší denní teploty překročily 23 °C), dorazily na západ území bouřky z Bavorska.

Ilustrační obrázek

Na Kolínsku bylo až 22 °C

Teplý vzduch do Česka přinesl na tyto dny rekordně vysoké teploty. Po celém Česku na stanicích ČHMÚ padaly dlouholeté rekordy pro dnešní den, které bylo většinou mírně pod 20 °C. Dnes ovšem teploty v Česku vystoupily k 22 °C. Nejtepleji bylo na Kolínsku.

Ilustrační obrázek

Začalo jaro, teploty vystoupí až k 20 °C

Včera přesně v 18:32 začalo astronomické jaro. Teploty se na většině území stejně jako dnes vyšplhaly přes 14 °C. Minulý i předminulý rok začalo jaro mnohem chladnějšími dny.

Ilustrační obrázek

Na severních horách připadne půl metru sněhu

Již dnes dopoledne začalo v Krušných horách sněžit. V noci se sněžení přesune i do Krkonoš. Do pondělí by na severních pohraničních horách mohlo napadnout až 50 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Severní Středomoří čelí přívalům sněhu

Severovýchodní Španělsko zasáhlo včera nejsilnější sněžení za posledních 25 let. Na některých místech napadlo za 24 hodin téměř půl metru sněhu. Více než 200 000 lidí zůstalo bez proudu. Nejhorší situace byla v Katalánsku.

Ilustrační obrázek

Zimní počasí je zpátky, západ zasype sníh

Během noci přes naše území přešla studená fronta, po které k nám dnes začal pronikat chladný vzduch ze severu. Na celém území jsou nyní teploty mírně pod nulou a místy se vyskytují sněhové přeháňky.