Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Články

Ilustrační obrázek

Za sluncem na Šumavu

Zatímco na celém území bylo zataženo a občas slabě sněžilo, na Šumavě panovalo nádherné slunečné počasí. Oblaka se roztrhala již v brzkých ranních hodinách.

Ilustrační obrázek

Čekají nás rozsáhlé jarní povodně?

V Česku již od začátku ledna leží souvislá sněhová pokrývka. V nížinách leží nejvíce sněhu za několik posledních let. To se ovšem nedá říci o horách, kde leží průměrná sněhová pokrývka. Srovnejme si stávající situaci se situací v roce 2006, kdy nastala jarní povodeň.

Ilustrační obrázek

České hory a podhůří zasypal nový sníh

Během noci na některých místech vydatně sněžilo. Nejvíce sněhu (až přes 20 cm) připadlo na Šumavě, v Krkonoších, Jeseníkách, Lužických, Jizerských a Orlických horách. Hodně nového sněhu napadlo i v podhůří těchto hor.

Ilustrační obrázek

Nejmrazivější ráno letošní zimy

Česko má za sebou zatím nejmrazivější noc letošní zimy. Minimální teploty se po ránu na většině území pohybovaly kolem -20 °C. Nejchladněji bylo na stanici ČHMÚ na Horské Kvildě, kde bylo naměřeno -30,7 °C.

Ilustrační obrázek

Sobotní počasí bylo na Modravě slunečné

V tomto článku vám přinášíme nádherné zimní snímky z Šumavy ze sobotního dne (23.1.). Zatímco v nížinách na západě Čech bylo zataženo nízkou oblačností, na Šumavě v okolí Modravy a na hřebenech bylo slunečno.

Ilustrační obrázek

Teploty klesly pod -20 °C

Mrazivé počasí v Česku pokračuje. Noční teploty klesají nízko na východě území, kde není zataženo nízkou oblačností jako v západní polovině Čech. Dnes ráno bylo ještě o pár stupňů chladnější než včera. Nejnižší teplota byla naměřena na stanici ČHMÚ v Adršpachu.

Ilustrační obrázek

Po sněžení přijde mírná obleva

Zítra začne od západu na většině území sněžit. Do pondělního rána napadne od 3 do 15 cm nového sněhu. Během zítřka se ovšem začne mírně oteplovat. V pondělí hlavně v Čechách teploty vystoupí až ke 2 °C. Lze očekávat tání sněhu s nebezpečím pádu kusů ledu nebo sněhu ze střech a okapů.

Ilustrační obrázek

Níže Daisy přinesla přes čtvrt metru sněhu

V uplynulých třech dnech počasí na našem území ovlivňovala tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Daisy. Sněžení začalo přicházet během pátečního rána od jihu.

Ilustrační obrázek

Napadne v Praze půl metru sněhu?

Dnes v noci začne sněžit na Moravě, ale vydatnější sněžení se do Česka chystá teprve až v pátek. Zasáhne celé území a bude pokračovat i během víkendu. Navíc v pátek a v noci na sobotu bude foukat čerstvý vítr, který bude tvořit sněhové jazyky a místy i závěje.

Ilustrační obrázek

Silvestr na blátě

V úterý večer přes naše území postupovala teplá fronta, která přinesla na celé území sněžení (napadlo od 1 cm na severu Čech a Moravy až do 10 cm na severozápadě Čech). Včera k nám po jejím přechodu pronikl teplý vzduch, a tak sníh velmi rychle roztál.