Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Články

Ilustrační obrázek

Na východě trvale sněží

Zejména na východě území dnes trvale sněžilo. Díky sněžení se stala řada dopravních nehod. Dálnice D1 byla odpoledne kvůli několika nehodám uzavřena ve směru na Brno v úseku mezi 128. a 133. kilometrem.

Ilustrační obrázek

ČHMÚ varuje před náledím

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal upozornění na náledí pro celé Česko. Upozornění platí od zítřejších 17:00 do sobotního poledne (pro Moravu již od dnešní noci). O víkendu se potom začne na celém území pomalu vytvářet slabá souvislá sněhová pokrývka.

Ilustrační obrázek

V roce 1961 bylo dnes v Praze 17,4 °C

Během večera do ulic vyrazí Mikuláši, čerti a andělé. Teploty se budou pohybovat kolem 1 °C a bude většinou oblačno. Rekordní teploty na našem území byly zaznamenány v roce 1961, kdy se na čerta a Mikuláše teplota v Praze - Klementinu vyšplhala až na 17,4 °C.

Ilustrační obrázek

V Jeseníkách se očekává vichřice

Během zítřejšího odpoledne začne na východě Česka zesilovat jihovýchodní vítr. Nejsilnější nárazy se očekávají během noci na pondělí a během pondělního dne. V Jeseníkách se rychlost větru v nárazech bude pohybovat až kolem 125 km/h. V noci na úterý již bude vítr slábnout.

Ilustrační obrázek

Teploty opět překonaly rekordy

Počasí v Česku je již několik týdnů teplotně nadprůměrné. Dnešní den byl dokonce rekordně teplý. V pražském Klementinu ve 14:00 bylo naměřeno 14,5 °C. O více než stupeň byl tak překonán rekord z roku 1944, kdy tu bylo 13,2 °C.

Ilustrační obrázek

Na jihu Čech dnes bylo 20 °C

Na jihozápadě Čech bylo dnes rekordní teplo. V Českých Budějovicích na stanici ČHMÚ teplota vystoupila až k 20,4 °C. Byl tak překonán teplotní rekord z roku 1926, kdy tu bylo naměřeno 17,3 °C. Na 20 °C se dostala teplota i na stanici v Byňově.

Ilustrační obrázek

Británii sužoval silný vítr

Včera zejména jižní Británii sužoval silný vítr. Na některých místech dosáhl v nárazech rychlosti přes 120 km/h. Ve městě Benfleet se podle očitých svědku vyskytlo dokonce i tornádo, které poškodilo více než 60 domů.

Ilustrační obrázek

Dnešní východ slunce na Šeráku

Dnes se opět na většině území udržovala nízká inverzní oblačnost, která je pro podzimní měsíce typická. Jen na severní Moravě a na horách bylo místy zcela jasno. Nádherný východ slunce zabrala kamera ČHMÚ v Jeseníkách na vrcholu Šerák, kde jsou 4 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Na Horské Kvildě bylo -12,6°C

Od severovýchodu k nám v sobotu i dnes proudí chladný vzduch. Ranní teploty na většině území klesly pod nulu. Nejchladněji již standardně bylo na Horské Kvildě. Stanice ČHMÚ zde včera naměřila -12,6°C.

Ilustrační obrázek

Po "zimě" se na Šumavu vrátil podzim

Sobota přinesla na Šumavu nádherné počasí. Bylo slunečno a v údolích se po ránu držely chuchvalce mlhy. Místy ještě ležely zbytky sněhu po nedávné sněhové kalamitě, kdy počasí na Šumavě bylo vyloženě zimní (napadlo zde až 30 cm sněhu).