Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Články

Ilustrační obrázek

Od úterka se vrátí teplé jarní počasí

V těchto dnech k nám proudí chladnější vzduch od severozápadu. V něm se vyskytují četné přeháňky, které jsou na horách sněhové. V těchto dnech se teploty drží kolem 8°C. Obdobné teploty (v rozmezí od 7°C do 12°C) u nás budou panovat do úterý, kdy se oteplí a vrátí jarní počasí.

Ilustrační obrázek

Co je to aprílové počasí

Jedná se o lidový název pro proměnlivé a nestálé počasí (neměl by vám chybět deštník) vyskytující se ve střední Evropě na jaře. Při pravém aprílovém počasí je venku větrno, chladno a velice rychle se střídají silné přeháňky se slunečnou oblohou.

Ilustrační obrázek

Čekají nás tři slunečné dny, potom se rozprší

Po chladných dnech v samotném závěru března přichází ještě slunečné a teplé počasí. Teploty se zítra vyšplhají až k 16°C a na obloze bude panovat skoro jasno až jasno. Slunečné počasí skončí v průběhu středy, kdy začne pršet a rozfouká se vítr. V nárazech dosáhne rychlosti 80 km/h.

Ilustrační obrázek

Kdy se oteplí a přijde jarní počasí

V posledních dnech na většině území i v nejnižších polohách občas zasněžilo a napadl sněhový poprašek, který během dne roztál. Na horách ovšem připadlo až 40 cm sněhu a výrazně se zlepšily lyžařské podmínky. Oteplení začne přicházet postupně v druhé polovině týdne.

Ilustrační obrázek

Tlaková níže Melli aneb žene se vydatné sněžení a silný vítr

Do Česka se žene frontální systém spojený s tlakovou níží Melli. Díky němu bude vydatně sněžit a rozfouká se silný vítr. Již krátce po půlnoci začne v Čechách od západu trvale a na horách i vydatně sněžit. Zároveň zesílí i jihozápadní vítr. V nárazech dosáhne rychlosti až 90 km/h. Díky němu a sněžení se budou tvořit sněhové jazyky na horách i závěje. Nejvíce sněhu připadne na Šumavě a to téměř půl metru.

Ilustrační obrázek

Česko zasypává sníh

Na naše území proudí chladný vzduch od severozápadu. Díky tomu se vrátila zima i do nejnižších poloh. Dnes se na většině území vyskytují silné sněhové přeháňky. Během chvíle napadl až 1 cm sněhu v Plzni. I během noci musíme počítat se sněhovými přeháňkami. Zítřejší ráno tak na většině území bude zasněžené.

Ilustrační obrázek

Do Česka vtrhne zima, sněžit bude i v nížinách

V samotném závěru zimy do Česka vtrhne chladné a zasněžené počasí. Během noci na pondělí bude přes naše území postupovat frontální systém, po kterém k nám v dalších dnech začne proudit chladný vzduch ze severu. V průběhu čtvrtka začne dokonce od severozápadu sněžit trvale.

Ilustrační obrázek

Do Česka se žene silný vítr a vydatný déšť

Česko zítra a pozítří bude sužovat silný vítr. I v nížinách dosáhne v nárazech rychlosti až 90 km/h. Nejsilněji bude foukat ve středu a ještě ve čtvrtek dopoledne. Zároveň zejména na jihozápadě území bude vydatně pršet. Na Šumavě spadne až 40 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Bouře Johanna v Evropě - vlny, orkán, deště

Západní Evropu sužuje bouře Johanna. Nejvíce bouře Johanna zasáhla státy západní Evropy. Kvůli ohromným vlnám, které sužují západní pobřeží, musel být dnes uzavřen anglický přístav Dover. Na francouzském pobřeží vlny dosahovaly až výšky 10 m. Během zítřka začne i u nás zesilovat jihozápadní vítr.

Ilustrační obrázek

Únor patřil mezi 10 nejteplejších únorů od roku 1934

Letošní velice teplý a suchý únor patřil podle měření v Česku od roku 1934 mezi deset nejteplejších. Uplynulý únor byl o dva až tři stupně teplejší než je obvyklé. V únoru jsme zaznamenávali rekordně teplé dny. Hlavně 24. února teplota vystoupila až přes 20°C.