Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Teploty překonávají historické rekordy

Teploty se dnes při slunečném počasí šplhají i přes letních 25 °C a překonávají historická maxima pro 18. dubna. Teplotní rekord padl i v Praze Klementinu, kde se pravidelně měří již od roku 1775. Zatím nejvyšší teplota 25,5 °C zde byla naměřena v roce 1934.

Ilustrační obrázek

Ve čtvrtek 25 °C, poté prudká změna

Dnes se zejména na západě Čech teploty šplhají přes 20 °C. Podobné teploty nás čekají i zítra a pozítří. Příliv teplého vzduchu k nám bude vrcholit ve čtvrtek, kdy se očekávají rekordně vysoké teploty. Rtuť teploměrů se bude odpoledne pohybovat mezi 21 °C až 25 °C.

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu až 20 °C

Již dnes se v Břeclavi na jižní Moravě teplota šplhá až k 17 °C. Na zbytku území takto teplé počasí ovšem zavládne až v neděli, kdy k nám postupně začne proudit teplý vzduch od jihozápadu. V příštím týdnu bude ještě o poznání tepleji.

Ilustrační obrázek

Zima se rozloučila -20 °C mrazem

Dnešním dnem v Česku končí příliv chladného arktického vzduchu. Ráno ovšem ještě stihly naposledy teploty klesnout pod bod mrazu. Nejchladněji bylo na západě Čech. Průměr minimálních teplot v rámci celé ČR byl na stanicích ČHMÚ -5 °C.

Ilustrační obrázek

Posledních 31 dní je extrémně chladných

Na Milešovce je posledních 31 dní nejchladnějších v historii měření. Na ostatních stanicích je situace podobná (v Praze Ruzyni je průměr pro 2013 -0,9 °C, v roce 1958 -0,1 °C). Jedná se o nejchladnější období v historii měření a překonává tak dosud nejchladnější období v roce 1958.

Ilustrační obrázek

Chybí nám sluneční svit

Letošní rok přináší velmi málo slunečního svitu. Většinou je hodně oblačnosti a modrá obloha je k vidění jen výjimečně. V každém měsíci se úhrny slunečního svitu blíží k nejnižším naměřeným hodnotám v historii.

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu se dočkáme jara

Zatímco první dubnový týden již zůstane rekordně chladným, v příštím týdnu se začne oteplovat. Příliv chladného arktického vzduchu v úterý skončí a začne k nám proudit teplejší vzduch z Atlantiku. Teploty se tak již v úterý dostanou k 10 °C.

Ilustrační obrázek

Do Česka dorazí další sněžení

Zítra v Česku začne od jihovýchodu opět sněžit, v nižších polohách (zejména na Moravě) se přechodně objeví i déšť. Počasí u nás totiž ovlivní další tlaková níže, která bude postupovat ze Středomoří přes Balkán dále k severovýchodu.

Ilustrační obrázek

Aprílová konference meteorologů

Dnes 1. dubna v poledne západoevropského času začala mimořádná konference meteorologů v Bruselu. Svolána byla s jediným cílem. Oznámit výsledky několikaměsíčního zkoumání změn klimatu Evropy.

Ilustrační obrázek

Nejvydatnější jarní sněžení od roku 1996

Zejména severovýchod Česka dnes zasypává nezvyklé množství sněhu. Na mnohých místech již napadlo přes 25 cm sněhu a stále sněží. Je takto vydatné sněžení a navíc v březnu běžné?