Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Články

Ilustrační obrázek

Silný vítr lámal stromy

Již ve čtvrtek v Česku začal zesilovat čerstvý západní vítr. Nejsilnějších nárazů ovšem dosáhl až v noci na dnešek. ČHMÚ zaznamenal nejvyšší nárazy větru na Milešovce (130 km/h), na Šeráku (119 km/h) a na stanici Luká (108 km/h).

Ilustrační obrázek

Praha a Plzeň hlásí první letní den

Dnešní den byl zatím nejteplejším dnem od začátku roku. Na některých místech byl dokonce zaznamenán letní den (teplota dosáhne 25 °C). V 16:30 bylo v Plzni 25,1 °C a v Praze - Karlově na stanici ČHMÚ 25,6 °C.

Ilustrační obrázek

O víkendu nás čeká rekordní teplo

O víkendu zřejmě na některých místech zažijeme první letní teploty. V neděli se v nížinách rtuť teploměru bude ojediněle šplhat až k rekordním 25 °C. Takové teploty nejsou obvyklé ani pro začátek dubna.

Ilustrační obrázek

Šumava se probouzí do jara

Astronomické jaro včera začalo slunečným počasím. I dnes převládalo na celém území jasno a teploty se pohybovaly kolem 13 °C. Příjemné počasí zavládlo i na Šumavě.

Ilustrační obrázek

Páteční den přinesl i sněžení

Včerejší den přinesl na některá místa novou sněhovou nadílku. Husté sněžení již ráno překvapilo jižní část Prahy. V Libuši byly dopoledne až 3 cm sněhu a souvislá sněhová pokrývka se zde udržela po celý den. Roztála až během noci.

Ilustrační obrázek

Na jižní Moravě bylo 18 °C

Dnešní teploty byly přibližně o 10 °C vyšší než je běžné. V Praze je dlouhodobý průměr pro dnešní den kolem 4 °C. Dnes a včera se tu teplota zastavila až na 14 °C. Ještě tepleji bylo na jižní Moravě.

Ilustrační obrázek

Šumava se předčasně loučí se zimou

Výraznější sněhová pokrývka už v Česku leží jen na Šumavě, v Krkonoších, Jeseníkách a v Beskydech, ale i zde rychle ubývá. Krušné hory mají na mnohých místech už jen nesouvislou sněhovou pokrývku. Šumava se v těchto dnech loučí se zimou.

Ilustrační obrázek

Sněhu je na horách málo

Zatímco v jiných letech je většinou v březnu na horách nejvíce sněhu, letos je tomu jinak. Sněhu je zde málo a na počátku ledna ho tu bylo mnohem více. Například v roce 2009 leželo na hřebenech hor v březnu až přes 2 metry sněhu.

Ilustrační obrázek

Teploty opět klesly i pod -20 °C

Dnešní ráno bylo opět o něco chladnější než včerejší. Na většině míst bylo dnešní ráno nejchladnější od začátku letošního roku. Na řadě míst padly desetileté rekordy. Nejvíce jich bylo překonáno v Karlovarském kraji. V Karlových Varech teplota klesla k -17,5°C.

Ilustrační obrázek

Do Česka se vrací celodenní mrazy

Po delší době se do Česka opět vrací celodenní mrazy. Ochlazovat se bude během víkendu. V neděli se již na většině území budou nejvyšší denní teploty pohybovat kolem -2 °C, v dalších dnech kolem -3 °C.